Rijksvoorlichtingsdienst

LUCHTMOBIEL OEFENT IN NOORD NEDERLAND

De komende twee weken zijn luchtmobiele militairen uit Assen en Schaarsbergen actief in Noord Nederland tijdens de oefening Amahoro. De rode baretdragers van de 11 Luchtmobiele Brigade oefenen niet alleen op de oefenterreinen De Marnewaard in Noord Groningen en De Haar nabij Assen, maar maken bij hun oefening ook gebruik van civiele locaties. Deze week wordt een aantal para-acties op het oefendorp Marnehuizen uitgevoerd. Bij de para-actie en de daarop volgende inname van het dorp op donderdag 30 juni, zijn de gasten van de omliggende recreatieterreinen uitgenodigd. Deze activiteit is opgestart in overleg met de gemeente De Marne en de eigenaren van de recreatieterreinen.

In de tweede week van de oefening (van 4 tot 7 juli) zijn de rode baretten zichtbaar in de haven van Lauwersoog. Tijdens een actie in deze haven worden bij een doorzoekingsactie van schepen naast de reguliere grondtroepen ook militaire duikers ingezet.

De Luchtmobiele Brigade is opgericht in 1992 en heeft sindsdien over de hele wereld bijgedragen aan vredesmissies in Bosnië, Cyprus, Kosovo, Ethiopië, Macedonië, Irak, Congo en Afghanistan. Militairen met de rode baret zijn wereldwijd inzetbaar. Om die staat van paraatheid vast te houden oefenen eenheden van de brigade over de hele wereld. De Luchtmobiele Brigade is in beginsel een gevechtseenheid, maar indien dit nodig is, staat de Luchtmobiele Brigade ook paraat bij een eventuele crisis in Nederland. Eind jaren 90 en begin van dit decennium zijn militairen van de brigade ingezet bij de watersnood, de bestrijding van de varkenspest, tijdens de MKZ crisis en geneeskundige ondersteuning tijdens de strenge winters.

Noot voor redacties (