VARA

Hilversum, 30 juni 2011

In het nieuwe VARA-televisieprogramma `Storm op komst' zijn iedere week twee bekende Nederlanders tot elkaar veroordeeld om een eb en een vloed door te brengen op een boot op de Waddenzee. Twee werelden, één boot. Klikken die twee werelden of zijn ze niet bijeen te brengen? `Storm op komst' is van 4 juli tot en met 22 augustus acht weken lang te zien op maandag om 20.30 uur bij de VARA op Nederland 3. De reacties van de gasten op hun avontuur zijn diezelfde avond ook te beluisteren in het BNN Radio 1-programma `BNN Today'.

`Storm op komst' brengt elke aflevering twee personen bij elkaar, die samen
een spannende combinatie vormen. Verrassend. Soms tegenpolen. Van zangers tot schrijvers. Van cabaretiers tot politici. Van populaire publiekstrekkers tot eigenzinnige intellectuelen. Wat weten ze van elkaar? Wat hebben ze gemeen? En wat leren ze van elkaar?

De gasten in de eerste vijf afleveringen zijn:

afl. 1 op maandag 4 juli:
politica Sabine Uitslag en presentator Dennis Weening.

Het CDA-Kamerlid Sabine Uitslag stelde onder andere de zorg voor jonge kinderen met anorexia aan de kaak en pleitte voor een kliklijn tegen illegaal roken. In mei 2010 werd Uitslag door de lezers van Veronica Magazine verkozen tot meest sexy politicus van Nederland. Naast politica is ze jarenlang zangeres geweest van de coverband `Spinrock'. Dennis Weening is presentator van de programma's `So You Think You Can Dance' en `The Pain Game'. Weening was jarenlang Jehova's Getuige. Toen hij op zijn 23e uit de gemeenschap stapte, gooide hij het roer volledig om en leidde een rockleven. Inmiddels zegt Weening weer in rustiger vaarwater gekomen te zijn, maar nog steeds leeft hij elke dag alsof het de laatste kan zijn.

afl. 2 op maandag 11 juli:
styliste Xandra Brood en presentator Ruben Nicolai.

Xandra, de weduwe van Herman Brood, is dan te gast op de dag dat het tien jaar geleden is dat Herman overleed.

afl. 3 op maandag 18 juli:
cabaretier Peter Heerschop en tv-persoonlijkheid Stacey Rookhuizen.

afl. 4 op maandag 25 juli:
actrice Loes Luca en zangeres Frederique Spigt.

afl. 5 op maandag 1 augustus:
sportjournaliste Barbara Barend en cabaretier Joep van Deudekom.

De duo's vertrekken op platbodem `De witte walrus' vanuit de haven van Lauwersoog. Ze worden daar vóór vertrek geïnterviewd door Fidan Ekiz, maker van de documentaireserie `Veerboot naar Holland' en redacteur bij `Pauw & Witteman'. Wat verwachten de deelnemers van hun verblijf op zee? En wat vinden ze van de ander? Tijdens het verblijf op de boot zal blijken of de eerste indruk klopt.

Geen afspraken, geen agenda en geen drukte: droogvallen is een bijzondere ervaring, waarbij je wordt teruggeworpen op jezelf, je medepassagier en de natuur. De gasten worden gegrepen door de stilte en reflecteren op hun persoonlijke levens. Zoals de Nederlandse schrijvers Jan Wolkers en Godfried Bomans dat veertig jaar geleden deden, toen zij voor de radiodocumentaire `Alleen op een eiland' een week in totale eenzaamheid doorbrachten op het Waddeneiland Rottumerplaat. Hun enige verbinding met de buitenwereld was toen een kort dagelijks radiocontact met VARA-presentator Willem Ruis.

De gasten in `Storm op komst' worden direct na het avontuur opgevangen voor een interview met radiopresentator Luuk Ikink in het BNN-programma `BNN Today' op Radio 1.

Kijk voor meer informatie en achtergronden op: stormopkomst.vara.nl.

`Storm op komst', van 4 juli tot en met 22 augustus acht weken lang op maandag om 20.30 uur bij de VARA op Nederland 3 (met diezelfde avond ook de reacties op het avontuur in het BNN Radio 1-programma `BNN Today').