Gemeente de Waard


Filmopnames speelfilm over Kinderdijk en Alblasserdam

Van 4 tot en met 7 juli vinden filmopnames plaats in Kinderdijk en Alblasserdam voor een korte fictiefilm over de identiteit van de regio. Kunstgebouw, de provinciale organisatie voor kunst en cultuur in Zuid-Holland maakt de film in het kader van het project Volkscultuur. In het kader van dit project werden in 2009 en 2010 al drie films en een luisterroute gemaakt over een regio in Zuid-Holland. Het scenario van de film is gebaseerd op gesprekken met bewoners en bestuurders.

Première in najaar 2011 - voorprogramma door (jonge) bewoners De film gaat in het najaar van 2011 in première in c.c. Landvast en krijgt een voorprogramma met filmpjes gemaakt door (jonge) bewoners. Hiervoor werkt Kunstgebouw samen met Stichting Jeugdpunt in Alblasserdam. Na de première wordt de film op zoveel mogelijk plekken in de regio vertoond aan zoveel mogelijk bewoners.

Gesprekken met bewoners
Scenarioschrijver Rick Steggerda baseerde het scenario van de film op thema's die naar voren kwamen tijdens gesprekken met bewoners en bestuurders van Kinderdijk en Alblasserdam. Wethouder Vat van Nieuw-Lekkerland en wethouder Cardon van Alblasserdam vertelden trots te zijn op de vele vrijwilligers. Jong en oud levert een belangrijke bijdrage aan de sociale cohesie. Daar moest de film in elk geval over gaan. Andere onderwerpen die werden genoemd zijn de Fast Ferry, Park 'Huis te Kinderdijk' en voetbalclub De Zwerver. De bewoners waren ook trots op de IHC en de schat aan cultureel erfgoed die Kinderdijk en Alblasserdam internationale bekendheid geven.

Synopsis
Carola (42, hippe en actieve vrouw) staat op een keerpunt in haar leven waardoor ze zich niet meer thuis voelt in het leven dat ze leidt in Rotterdam. Ze is onrustig, op zoek. In een opwelling stapt ze op de waterbus naar Alblasserdam. Samen met de kijker belandt ze in een warm bad van plekken en ontmoetingen die elke bewoner van Kinderdijk en Alblasserdam zal herkennen. Een begroeting op de fiets, vakkundig handwerk aan de wieken van een molen of op de scheepswerf van de IHC. Vrijwilligerswerk op voetbalclub De Zwerver en de volkstuinen in Alblasserdam. Prachtige orgelmuziek in een kerk. De uitnodiging van een wellicht toekomstige buurvrouw?

De film is een coproductie van Kunstgebouw en Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland en wordt gefinancierd door de provincie Zuid-Holland in het kader van het meerjarenprogramma Cultuurparticipatie Zuid-Holland 2009-2012. De regisseur is Rolf van Eijck (Hemel boven Holland).

Meer informatie
Voor meer informatie zie www.kunstgebouw.nl