Vrije Universiteit Amsterdam

Jonge hersenen zijn flexibeler dan oude hersenen


* Startdatum: 04-07-2011


* Tijd: 09.45


* Locatie: Aula


* Titel: Visual cortex plasticity in the mouse: The role of Notch1 and proteomic analysis of new regulatory mechanisms


* Spreker: M. Dahlhaus


* Promotor: prof.dr. M. Verhage


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Tijdens onze jeugd kunnen wij makkelijker leren dan wanneer we ouder zijn. Tijdens deze zogeheten kritische periode zijn onze hersenen gevoeliger voor informatie van buitenaf, waardoor we kennis en vaardigheden op kunnen doen waar we de rest van ons leven gebruik van maken. De keerzijde is dat de hersenen tijdens de kritische periode ook gevoeliger zijn voor dingen die misgaan. Zo kan bijvoorbeeld een lui oog ontstaan; wanneer de informatie die vanuit de twee ogen binnenkomt in de hersenen niet met elkaar overeenkomt, worden in de hersenen verkeerde verbindingen gevormd tussen zenuwcellen. Als dit niet tijdens deze kritische periode behandeld wordt, leidt het tot een onbehandelbaar verminderd zicht in een van beide ogen. Martijn Dalhaus ontdekte dat verbindingen in de volwassen hersenen efficiënter werken en minder energie gebruiken. Ook bevatten de volwassen hersenen meer eiwitten die de verbindingen stabiel maken.

Hoe komt het nu dat de jonge hersenen flexibeler zijn? Voor dat onderzoek gebruikte Dalhaus muizen om de functie van het eiwit Notch te bestuderen. Hij laat zien dat dit eiwit ervoor zorgt dat zenuwcellen moeilijker stabiele verbindingen met andere zenuwcellen kunnen maken. Onder bepaalde omstandigheden leidt dit er bovendien toe dat deze muizen minder goed kunnen zien. Daarnaast bepaalde hij in de hersenen van muizen de veranderingen in eiwitsamenstelling op de plaats waar zenuwcellen contact met elkaar maken in jonge en oudere hersenen en in de hersenen van muizen die een lui oog kregen.

Uit de resultaten van Dalhaus' onderzoek blijkt dat deze verbindingen in de volwassen hersenen efficiënter werken en minder energie gebruiken. Ook bevatten ze meer eiwitten die de verbindingen stabiel maken. In de jongere hersenen en helemaal bij muizen met een lui oog, zijn juist veel eiwitten gevonden die de verbindingen veranderlijk maken. Ook vond Dalhaus er veel signaaleiwitten die deze processen aansturen. Zijn resultaten dragen bij aan een beter begrip van de processen die onze hersenen flexibel maken op jonge leeftijd. Dalhaus hoopt dat dit ervin de toekomst toe zal leiden dat deze flexibiliteit ook op latere leeftijd te induceren is, waardoor verkeerd aangelegde verbindingen, zoals bij een aantal aandoeningen, kunnen worden gecorrigeerd.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam