GroenLinks en toeristenbelasting zwevend Grote tekst

Raad houdt zwembad open en toeristenbelasting zwevend

Maandag 4 juli 2011, 07:19u - judobakker

De laatste raadsvergadering van het politieke jaar bevatte nog een paar interessante moties. GL redde het college bij de toeristenbelasting.

Normal 0 21

Nadat wij in de commissievergadering, samen met andere fracties hadden bepleit voor het nog open houden van het buitenbad, werd door middel van een amendement opgesteld door PvvP en CU/SGP hiervoor een concreet voorstel aan de gemeenteraad voorgelegd. Doordat ik een onduidelijkheid signaleerde werd een aanvulling opgenomen zodat in 2016 in ieder geval een nieuw besluit door de gemeenteraad zal worden genomen.

Coalitiepartij D66 slaagde er opnieuw in discussie in de raad tot stand te brengen welke de coalitie in verlegenheid brengt. De vaststelling van het tarief voor de toeristenbelasting was voor deze fractie, ondanks aandringen en adviezen van de coalitiefracties en ook door mij om dit niet te doen, aanleiding om de belasting op te heffen. Omdat een aantal raadsleden afwezig was, staakten de stemmen en zal dit onderwerp opnieuw aan de orde worden gesteld op de vergadering van begin september. Ook deze keer moest de stem van GroenLinks het beleid van het college "redden".

Nog enig gesputter was er bij het vaststellen van baatbelasting op een aantal panden in de nabijheid van het voormalig Waterloopkundig laboratorium. Aangezien dit pand aan het riool moet worden aangesloten moeten woningen die binnen een bepaalde afstand van de nieuwe leiding liggen eveneens worden aangesloten. Enkele fracties stelden de afstanden ter discussie. Aangezien het Waterschap haar beleid op dit vlak binnenkort gaat herijken zal deze discussie ongetwijfeld ook opnieuw in de gemeenteraad worden gevoerd.

Risico's bij de ontwikkeling van de Wellerwaard wordt door alle fracties onderkend. Voor CU/SGP en ONS was dit aanleiding om voor dit project aan het college nadere regels op te leggen met betrekking tot de jaarlijkse herziening van de grondexploitatie en de ontwikkelingen in het project. "De vinger aan de pols" houden is het uitgangspunt van de door de raad aangenomen motie.

Ook werd in dit kader nog vastgelegd dat het college alleen de bevoegdheid voor het beeldkwaliteitplan voor de eerste fase zelf in handen krijgt. Voor de volgende fasen is dit weer aan de gemeenteraad.

Aan het eind van de vergadering werd door de PvdA nog een motie ingediend om de N50 van Ens tot Hattemerbroek 4 baans te laten maken. Deze motie hebben wij niet ondersteund. Indertijd hebben wij ook gestemd tegen het mogelijk 4-baans maken van het deel tussen Ens en Emmeloord. Overigens was ook de VVD niet voor deze motie!!

Na afloop van de vergadering werd onder het genot van enkele hapjes en drankjes het bestuurlijke jaar van de gemeente uitgeleid.

Judo Bakker