NVVE heeft record aantal leden: 120.000

Persbericht van NVVE

De NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde is in twee en een half jaar gegroeid van 105.000 leden naar 120.000 leden. Deze groei laat zien dat de belangstelling voor de NVVE toeneemt, waarschijnlijk omdat steeds meer mensen zich bewust zijn van de noodzaak om hun wensen ten aanzien van het levenseinde vast te leggen in een wilsverklaring. Eind 2010 en begin 2011 heeft de NVVE haar wilsverklaringen, zoals behandelverbod en euthanasieverzoek, op de regionale televisie en radio onder de aandacht van een breed publiek gebracht.

In het jaarplan 2009 en 2010 is 5% ledengroei als doelstelling vastgelegd. Beide jaren is dit doel ruimschoots gehaald. Zowel door de 'vergeten' groepen op de kaart te zetten, zoals dementerenden, mensen met een psychiatrische aandoening en de problematiek van mensen die hun leven voltooid vinden, maar ook door de eerdergenoemde campagne voor het belang van wilsverklaringen.

Begin 2011 genereerde het haalbaarheidsonderzoek naar het oprichten van een levenseindekliniek enorm veel media-aandacht. Er worden elk jaar zo'n 10.000 concrete euthanasieverzoeken gedaan. Ongeveer eenderde hiervan wordt gehonoreerd. Een gedeelte zal niet worden uitgevoerd omdat de betrokkene uiteindelijk op natuurlijke wijze overlijdt, maar dan blijft er nog een grote groep over die hun wens niet gehonoreerd zien. Dat betekent niet dat de persoon, die om euthanasie vraagt, niet aan de zorgvuldigheidseisen voldoet. Er zijn artsen die weigeren om euthanasie uit te voeren omdat levensbeëindigend handelen niet met zijn of haar geweten of geloofsovertuiging overeenkomt. Helaas komt het ook vaak voor dat artsen niet op de hoogte zijn wat wettelijk is toegestaan en denken dat euthanasie of hulp bij zelfdoding bij regieverlies, chronische depressie of (beginnende) dementie niet is toegestaan. Een verwijsplicht voor artsen naar een collega is er niet. De levenseindekliniek brengt dus uitkomst voor die patiënten die aan alle zorgvuldigheidseisen voldoen, maar desalniettemin in de kou blijven staan.

*

Links:
http://www.nvve.nl



Razende Robot Reporter