KNHS

Weinig lichtpuntjes voor eventingcoach
3 juli 2011

FURSTENAU (KNHS) De observatiewedstrijd eventing voor junioren en young riders in het Duitse Fürstenau was een zware test. Helaas moest bondscoach Martin Lips (Made) al voor aanvang enkele namen van zijn lijst strepen. Diverse combinaties waren niet fit.

Bij de senioren hebben we dit jaar een goede groep, nu is het bij de jeugd weer minder, aldus Martin Lips. Junior Henrieke Boonzaaijer (Renswoude) heeft haar arm gebroken, diverse paarden van young riders en junioren waren niet fit voor een zware selectie in Fürstenau, waar de Duitsers eveneens hun jeugdruiters testten op EK-waardigheid. Het was een zeer pittige wedstrijd, zowel voor de een als de twee ster. Dat was een bewuste keuze van de organisatie: voor de Duitsers was het een observatiewedstrijd en zij wilden echt kijken wat hun combinaties kunnen en waar nog op getraind moet worden.
De beste Nederlandse prestatie kwam op naam van Elaine Pen (21) uit Voorschoten. Ze werd in de CIC2* vierde met Undercover en achttiende met Dostowjeski. Maar de young rider, lid van het Rabo Talententeam, verkeert ook met Vira in topvorm. De combinatie is opgenomen in het Olympische kader en werkt toe naar het EK voor senioren. Kersvers young rider-kampioen Justin Maarse (Middenbeemster) haalde met Zamira de crossfinish niet. Andere kandidaten, als Loes van Gils, Rabo Talenteamlid Bobbie Bary en Peter van Kemenade, kwamen niet aan start. De young riders is een moeilijk verhaal, we zullen ons goed moeten beraden, aldus Lips.
Hij zag Jordy Wilken (Teuge), de nationale juniorenkampioen, wel sterk vijftiende worden in de CIC2*. Op het EK rijden de junioren op een ster niveau. Wilken: Ik wilde meer bagage in mijn rugzak hebben voor ik de lange en dure reis naar Portugal maak. De dressuur ging aardig goed. De cross was pittig, maar Tenda voelde goed aan. We zijn echt een team en het liep allemaal vanzelf. In het springen kregen we een balkje, ik liet Tenda iets te lang worden. Het was een geweldige wedstrijd. Het geeft echt een boost als je direct zo goed kan meerijden op dit niveau.

In de CIC1* pakte de negentienjarige Jeanette Chardon (Den Hoorn ZH) met Vienna de zeventiende prijs. Junior Quint van Giersbergen (Laren NH), verrassend zilver tijdens het NK, viel met Chester net buiten de prijzen (20e). De combinatie is sterk in terrein en springparcours, maar laat nog punten liggen in dressuur. Sanne de Jong (16, Aalsmeer) scoorde beduidend beter in dressuur, maar ze liep met Melvin in de cross een langsloper op, op veruit de moeilijkste hindernis in de cross: twee hagen heel schuin achter elkaar. Bijna de helft van de starters liep in het terrein hindernisfouten op.

Voor de young riders is Sahrendorf (23-24 juli) aangewezen als laatste observatiewedstrijd. Het EK vindt plaats van 18-21 augustus in Blair Castle, Groot-Brittannië.
De junioren moeten in Bad Harzburg (12-14 augustus) vormbehoud tonen. Het EK wordt verreden in Vale Sabrosso, Portugal van 7-9 september.

Petra Baas,
In opdracht van KNHS

Uitslagen:
CIC2*:

1. Benjamin Winter (GER) - Wild Thing Z (42,40)
2. Josephine Schnaufer (GER) - Sambucca (46,20)
3. Sophie Grieger (GER) - Windrose (48,10)

4. Elaine Pen (Voorschoten) - Undercover (53,40) 15. Jordy Wilken (Teuge) - Tenda (63,90)

CCI1*:

1. Ruth Edge (GBR) - Bojack JX (34,90)

2. Ruth Edge (GBR)- Mister Maccondy (37,80)
3. Dirk Schrade (GER) - Cato (43,30)
17. Jeanette Chardon (Den Hoorn ZH) - Vienna (68,50)