AquaNed Bronboringen krijgt octrooi op uitvinding voor WKO-systemen

Persbericht van AquaNed

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft octrooi verleend aan AquaNed Bronboringen BV uit Rucphen voor een nieuwe injectieklep voor WKO-systemen. Directeur Peter van Eekelen is enthousiast over de AquaValve, de merknaam waaronder de klep in de markt wordt gezet. Met deze klep kan water worden onttrokken en geïnfiltreerd in een bron. "Het grootste voordeel is dat deze klep ongevoelig is voor vervuiling en geen bewegende afdichtingen heeft, wat veel storingen voorkomt".

Volgens van Eekelen is dat belangrijk omdat de gevolgschade van een klepstoring aanzienlijk kan zijn. "De kleppen zijn op grote diepte in de bron aan een onderwaterpomp gemonteerd. Als er dan een storing aan een klep optreedt, hoe klein ook, dan moet de klep met onderwaterpomp omhoog worden getakeld uit de bron. Dat kost al snel een werkdag met een hijskraan en twee man", aldus van Eekelen. "Vervolgens moet zo'n klep worden gerepareerd en is er weer een werkdag met een kraan en twee man nodig om de klep terug te hangen in de bron", zo vervolgt hij. "Daar zijn enorme bedragen mee gemoeid, terwijl de storing aan zo'n klep soms door een simpel zandkorreltje, een versleten rubbertje of een gebroken veertje veroorzaakt kon worden".

Voor de klanten en medewerkers van AquaNed vormden deze storingen een grote bron van ergernis. Zij staken daarom een aantal jaren geleden de koppen bij elkaar en besloten een geheel nieuwe klep te ontwikkelen die ongevoelig is voor vervuilingen en geen bewegende delen kent. AquaNed investeerde ruim 2 jaar in het bouwen van prototypes en het doen van testen. En het resultaat mag er zijn. De afgelopen anderhalf jaar zijn er al meer dan 50 AquaValve-kleppen geïnstalleerd die probleemloos functioneren. De geïnstalleerde kleppen variëren in grootte en capaciteit. AquaNed heeft de 3" en 4" uitvoering al veelvuldig geïnstalleerd en inmiddels zijn ook een 2" en 5" variant leverbaar. Standaard geeft AquaNed 2 jaar garantie op de AquaValve, inclusief het lichten van de klep uit de bron bij problemen. Van Eekelen: "Onze grootste ergernis was dat kleppenfabrikanten niet thuis gaven, daarom geven wij volledige garantie, inclusief dit soort gevolgschade." Ondanks deze zeer uitgebreide garantie is de prijs van de Aquavalve vergelijkbaar met die van bestaande kleppen.

Volgens Van Eekelen is het nu tijd om verder te kijken. "AquaNed is een boorbedrijf, wij zijn geen kleppenfabrikant. Met 2 boorinstallaties, 6 boormeesters en diverse installatieploegen willen ons concentreren op datgene waar we goed in zijn: bronnen boren en het aanleggen van duurzame energiesystemen". Bovendien zou het volgens Van Eekelen goed zijn als de AquaValve voor de hele markt beschikbaar komt en niet exclusief bij AquaNed blijft. "We weten dat collega's vergelijkbare ervaringen hebben en ook zoeken naar oplossingen. AquaNed wil graag kennis delen. Voor de toekomst van koude warmte opslag in Nederland is het van belang dat zulke uitvindingen breder toepasbaar zijn en niet exclusief aan één boorbedrijf zijn gekoppeld. We staan daarom open voor partnerships met fabrikanten die deze klep voor ons in de markt willen zetten en willen doorontwikkelen".

Over AquaNed
AquaNed kan bogen op meer dan 30 jaar ervaring met bronboringen. Adviseurs, technisch ontwerpers, boormeesters en monteurs van AquaNed zijn dagelijks actief met het boren, aanleggen, inregelen en onderhouden van open en gesloten bronsystemen voor duurzame energie. AquaNed is EGB erkend en VCA, BRL 2100 en ISO 9001 gecertificeerd. Meer informatie over de klep is te vinden via www.aquavalve.nl.

AquaNed Bronboringen BV
Industriestraat 4
4715 RL Rucphen
0165-349111

Links:
http://www.aquavalve.nl



Razende Robot Reporter