Politie Drenthe

Maandag 4 juli 2011

Provincie Drenthe, 04-07-2011

Politie onderzoekt diefstal auto

HOOGEVEEN Zondagmorgen is vanaf een parkeerterrein aan de Griendtsveenweg een zwarte VW Polo gestolen, kenteken PH-FH-81. De 28-jarige eigenaar uit Geesbrug meldde de diefstal zondagmiddag bij de politie.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding

NIEUW WEERDINGE Zondagmiddag raakte een 41-jarige motorrijder uit Emmen zijn rijbewijs kwijt nadat hij op de Oude Weerdingerdijk was gelaserd met 164 km/u, een overschrijding van 84.

Beschonken automobilist veroorzaakt aanrijding

EELDE Zondagmiddag reed een 79-jarige man uit Eelde met zijn auto over de Lotstukken terwijl hij had gedronken. Daar botste hij met zijn auto tegen een geparkeerde auto. Hij liet de auto staan en ging lopend verder. Na een onderzoek werd hij later in zijn woning aangehouden. Hij blies 630, waarop zijn rijbewijs is ingevorderd.

Tweemaal opgepakt wegens rijden onder invloed

EMMEN Zondagavond reed een 49-jarige automobilist uit Elim over de Weerdingerstraat terwijl hij had gedronken. De blaastest kwam uit op 2,25 promille waarna zijn rijbewijs is ingevorderd. Ongeveer twee uur later zagen agenten op de Vennebroekstraat in Sleen een auto met gedoofde lichten rijden. De bestuurder kreeg een stopteken en het bleek te gaan om dezelfde bestuurder. Hij had na de eerste blaastest zijn auto opgehaald en was er mee weggereden. De tweede keer blies hij 1,94 promille en kreeg ook daarvoor een proces-verbaal. Plus voor het rijden tijdens een rijverbod en rijden zonder geldig rijbewijs; die was namelijk twee uur eerder al ingevorderd.

Onderzoek naar fraude met bankpassen door jongeren afgerond

COEVORDEN In het onderzoek naar fraude met bankpassen door jongeren heeft de politie de afgelopen maanden 26 verdachten verhoord. Het gaat om een onderzoek waarin jongeren hun bankpas met pincode ter beschikking hebben gesteld waarna de rekening werd gebruikt om gestolen geld door te sluizen. In maart 2011 heeft de politie al gewaarschuwd dat op grote schaal jongeren in Coevorden en Emmen hun rekening met bankpas hiervoor, al dan niet uit vrije wil en tegen vergoeding, ter beschikking stelden aan ronselaars. Na deze waarschuwing zijn er geen nieuwe zaken meer gemeld bij de politie.

Deze zaak kwam aan het rollen nadat vanaf december 2010 meerdere meldingen van vermiste bankpassen bij de politie waren binnengekomen. Ook meldden jongeren dat hun bankrekening om onduidelijke redenen was geblokkeerd. Door al deze meldingen bij elkaar te leggen ontstond het beeld dat op grote schaal fraude werd gepleegd met deze bankpassen.

In het onderzoek dat volgde kwam aan het licht dat ongeveer 30 jongeren uit Zuid-Oost Drenthe betrokken waren bij deze vorm van fraude. Hun bankpas met pincode werd onder valse voorwendselen of door geweld of bedreiging daarmee afhandig gemaakt. De rekeningen werden vervolgens gebruikt om gestolen geld door te sluizen.

Dit gestolen geld is afkomstig van gedupeerden uit heel Nederland. Deze gedupeerden reageerden op valse e-mails, ogenschijnlijk afkomstig van hun bank. Maar in werkelijkheid kwamen deze zogenaamde phishing-mails van de hoofdverdachte. Door te reageren kwamen ze op de nepsite van de bank terecht, beheerd door de hoofdverdachte. Door de vragen te beantwoorden en de gevraagde gegevens te verstrekken kreeg deze hoofdverdachte, die nog voortvluchtig is, de beschikking over de benodigde gegevens van de gedupeerden. Daarmee kon hij het geld van de rekening halen.

In dit onderzoek zijn 29 aangiftes behandeld, waarbij naar schatting een half miljoen Euro is buitgemaakt.

De rekeningen van de jongeren werden vervolgens gebruikt om het gestolen geld weg te sluizen.

Van de 26 verdachten zijn er 8 verhoord omdat ze als ronselaars voor de pasjes met pincode zorgden. Zij zorgden er voor dat de pasjes door de hoofdverdachte konden worden gebruikt. De overige 18 zijn jongeren, een aantal van hen is minderjarig, die hun pasjes hiervoor hebben laten gebruiken tegen vergoeding.

De politie heeft nu een dossier opgemaakt dat naar het Openbaar Ministerie is gestuurd. De hoofdverdachte is nog voortvluchtig. Zijn identiteit is bekend en hij staat gesignaleerd.