Wageningen Universiteit en Researchcentrum
Schatten vleespercentages karkassen goed mogelijk met nieuwe apparatuur
4 jul 2011
Het mager-vleespercentage is de belangrijkste graadmeter voor de
classificatie van het varkenskarkas. Deze classificatie vormt de basis
voor de uitbetaling aan de producent en voor het vermarkten van het
karkas in alle landen van de EU. Wageningen UR Livestock Research heeft
op verzoek van het Productschap Vee en Vlees drie meetinstrumenten
getest die mogelijk kunnen worden toegepast in Nederlandse
varkensslachterijen.
Het mager-vleespercentage van gelten, beren en borgen wordt geschat met
behulp van een formule die in Nederland in de HGP (Hennessy Grading
Probe) is ingebouwd. De HGP meet de spier- en spekdikte tussen de 3e en
4e rib, 6 cm uit de mediaan. De huidige HGP2 is verouderd en de
leverancier ondersteunt niet langer het onderhoud. Een nieuwe versie,
de HGP7, is op de markt beschikbaar.
Een ander apparaat, dat op dezelfde manier meet, is de CGM (Capteur
Gras/Maigre-Sydel).
Een relatief nieuwe meetmethode is het meten van de spek- en spierdikte
op verschillende plaatsen op de doorsnede van het halve karkas met
beeldherkenning (CSB-Image-Meater). Deze drie instrumenten kunnen
mogelijk geschikt zijn voor toepassing in Nederlandse
varkensslachterijen.
Correcte metingen bij juist gebruik
Wanneer de apparatuur volgens de voorschriften wordt gebruikt meten de
HGP7, CGM en CSB-Image-Meater correct. De onderzoekers hebben
formules opgesteld voor het schatten van het vleespercentage met de
HGP7, CGM en CSB, waarbij de schattingsfouten respectievelijk 2,10%,
2,20% en 2,02% zijn. Deze schattingsfouten verschillen niet significant
van elkaar. De keuze voor nieuwe apparatuur kan daarom op praktische
gronden worden gemaakt.
Download rapport
Rapport 478 âUitsnijden van varkenskarkassen voor het opstellen van een
formule om het vleespercentage met de HGP7 (Hennessy Grading Probe),
CGM (Capteur Gras/Maigre-Sydel) en de CSB (Image Meater) te schattenâ
van Bert Lambooij et al. kunt u gratis downloaden via
http://edepot.wur.nl/172471
Contact
Persvoorlichter
Jolanda Jansen
Tel. 0320 - 293 341
Onderzoeker
Bert Lambooij
Tel. 0320 - 238 970