Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Schatten vleespercentages karkassen goed mogelijk met nieuwe apparatuur

4 jul 2011

Het mager-vleespercentage is de belangrijkste graadmeter voor de classificatie van het varkenskarkas. Deze classificatie vormt de basis voor de uitbetaling aan de producent en voor het vermarkten van het karkas in alle landen van de EU. Wageningen UR Livestock Research heeft op verzoek van het Productschap Vee en Vlees drie meetinstrumenten getest die mogelijk kunnen worden toegepast in Nederlandse varkensslachterijen.

Het mager-vleespercentage van gelten, beren en borgen wordt geschat met behulp van een formule die in Nederland in de HGP (Hennessy Grading Probe) is ingebouwd. De HGP meet de spier- en spekdikte tussen de 3e en 4e rib, 6 cm uit de mediaan. De huidige HGP2 is verouderd en de leverancier ondersteunt niet langer het onderhoud. Een nieuwe versie, de HGP7, is op de markt beschikbaar.
Een ander apparaat, dat op dezelfde manier meet, is de CGM (Capteur Gras/Maigre-Sydel).

Een relatief nieuwe meetmethode is het meten van de spek- en spierdikte op verschillende plaatsen op de doorsnede van het halve karkas met beeldherkenning (CSB-Image-Meater). Deze drie instrumenten kunnen mogelijk geschikt zijn voor toepassing in Nederlandse varkensslachterijen.

Correcte metingen bij juist gebruik
Wanneer de apparatuur volgens de voorschriften wordt gebruikt meten de HGP7, CGM en CSB-Image-Meater correct. De onderzoekers hebben formules opgesteld voor het schatten van het vleespercentage met de HGP7, CGM en CSB, waarbij de schattingsfouten respectievelijk 2,10%, 2,20% en 2,02% zijn. Deze schattingsfouten verschillen niet significant van elkaar. De keuze voor nieuwe apparatuur kan daarom op praktische gronden worden gemaakt.

Download rapport
Rapport 478 âUitsnijden van varkenskarkassen voor het opstellen van een formule om het vleespercentage met de HGP7 (Hennessy Grading Probe), CGM (Capteur Gras/Maigre-Sydel) en de CSB (Image Meater) te schattenâ van Bert Lambooij et al. kunt u gratis downloaden via http://edepot.wur.nl/172471

Contact
Persvoorlichter
Jolanda Jansen
Tel. 0320 - 293 341

Onderzoeker
Bert Lambooij
Tel. 0320 - 238 970