Rechtbank Amsterdam


Reactie president gerechtshof Amsterdam op interview mr. Schalken in NRC

Amsterdam , 2-7-2011

De president van het gerechtshof Amsterdam, mr. L. Verheij verklaart naar aanleiding van het NRC interview met mr. Schalken:

"Ik betreur dat aan een langdurige verbintenis met ons hof van een gewaardeerde raadsheer-plaatsvervanger op deze wijze een einde komt"

Kritiek
"Van individuele rechters en raadsheren wordt soms veel gevraagd, wanneer allerlei kritiek over hen wordt uitgestort, die zij zelf als onterecht of onheus ervaren. Ik heb daar eerder al eens aandacht voor gevraagd. Niettemin ben ik van mening dat van ons gevraagd mag worden daar op professionele wijze mee om te gaan. Dat houdt in veel gevallen in dat men niet persoonlijk kan en mag reageren. En al helemaal onaanvaardbaar is het in de regel wanneer rechters/raadsheren publiekelijk kritiek uiten op het werk van hun collega's.

Het aanzien van de rechtspraak is hier in het geding en daarvoor is elke individuele rechter/raadsheer mede verantwoordelijk. Dat heeft niets te maken met een ontoelaatbare inperking van de vrijheid van meningsuiting.
In tal van functies geldt dat de aard daarvan beperkingen oplegt aan wat men kan zeggen. Dat is niet alleen in overheidsambten het geval, maar in het bedrijfsleven net zo goed.

Dat de heer Schalken dit zelf ook beseft blijkt uit het feit dat hij een ontslagverzoek heeft ingediend. Maar niet alleen geldt dat het ontslag nog moet worden verleend, mijns inziens brengt het feit dat Schalken lange tijd raadsheer-plaatsvervanger was ook na een eventueel ontslag verplichtingen met zich. Ook dan nog dient hij zich te realiseren dat persoonlijke uitlatingen in verbinding worden gebracht met het gegeven dat hij raadsheer-plaatsvervanger was.

Het spreekt voor zichzelf dat ik mij in het licht van het vorenstaande in geen enkel opzicht wens uit te laten over de inhoud van zijn kritiek."

Afdeling persvoorlichting.
Ron van Leeuwen
06 - 481 35 968