Powernappen op kantoor: helft Nederlanders wil dutten op het werk

Persbericht van Ravestein & Zwart

Powernappen. Oftewel even een hazenslaapje van 5 á 20 minuten om daarna, als herboren, weer aan de slag te gaan. Veel Nederlandse werknemers hebben behoefte aan dit dutje , zo blijkt uit een onlangs gehouden onderzoek.

Door een powernap stijgt je arbeidsproductiviteit. Je wordt creatiever, je krijgt meer energie. Bovendien word je er scherper van: je geheugen werkt beter en je maakt minder fouten. Diverse onderzoeken hebben dit aangetoond. In veel delen van de wereld komt het doen van een dutje overdag dan ook veel voor. Toch is het verkwikkende hazenslaapje niet doorgedrongen tot de Nederlandse werkplekken. Dit ondanks de grote behoefte aan de powernap. Want uit een onlangs gehouden werkomgevingsonderzoek over 'slapen op kantoor' onder 109 werknemers uit diverse branches blijkt dat 48% wil powernappen op de werkplek, indien daarvoor de ideale omstandigheden worden geboden. De wannabe powernappers zijn vooral medewerkers die vermoeid zijn na het werk. Van de respondenten wil 26% efficiënter werken, 17% meer creativiteit, 17% meer ontspanning en 12% alerter en nauwkeuriger werken. Allemaal zaken die na het doen van een minidutje verbeteren.

Geen bed
Interessant is dat uit het onderzoek blijkt dat 27% van de geënqu(ee)teerden wel eens een powernap doet, maar dan voornamelijk thuis en in het weekend. Dus niet op de werkplek. Veel mensen noemen de 'cultuur' als reden waarom er niet gepowernapt wordt op het werk. Maar de belangrijkste oorzaak blijkt dat er voor het doen van een hazenslaapje op het werk geen geschikte gelegenheid is. De uitdaging is dus om te zorgen dat medewerkers de kans krijgen op hun werk te kunnen powernappen. Vooral bij bedrijven waar medewerkers binnen zekere marges hun eigen tijd kunnen indelen (Het Nieuwe Werken) kan powernappen aan de behoefte voldoen van efficiënter werken en de arbeidsproductiviteit verbeteren.

Over het onderzoek
Het onderzoek is in de maanden maart t/m half juni 2011 uitgevoerd door ir. S.A. Risseeuw, drs. M. Cortlever en H. Pennock Eur. Erg. Initiatiefnemer is S. A. Risseeuw van SA DESIGN architectuur.

Links:
http://www.sadesign.nl



Razende Robot Reporter