Politie Groningen

Maandag 4 juli 2011

Provincie Groningen, 04-07-2011

Controle op en rond het Lauwersmeer

LAUWERSOOG De politieregios Groningen en Fryslân, de KLPD, de provincies Groningen en Friesland, Staatsbosbeheer en Veilig Verkeer Nederland hebben zondag een gezamenlijke controle gehouden op en rond het Lauwersmeer. In totaal werkten 46 mensen mee aan de controle.

In totaal zijn 30 schippers gecontroleerd op varen onder invloed. Geen van de schippers had te veel gedronken. Ook werden geen andere overtredingen geconstateerd. Wel zijn er 7 vissers bekeurd, die hun papieren niet in orde hadden. Ook heeft één persoon proces-verbaal gekregen voor het uitsteken van de kleine lisdodde, een beschermde plantensoort. Verder zijn drie kitesurfers gewaarschuwd voor kiten buiten het aangewezen gebied en drie wandelaars zijn gewaarschuwd voor lopen in verboden gebied. Op de wegen rondom het Lauwersmeer zijn ruim 1600 automobilisten onderworpen aan een blaastest. Twee automobilisten hebben proces-verbaal gekregen voor rijden onder invloed en vijf bestuurders voor een snelheidsovertreding. Eenmaal is een rijbewijs ingevorderd. Overige overtredingen: onverzekerde auto, defecte verlichting, gladde band (4x), niet handsfree belen, fout parkeren, niet dragen autogordel (4x), met de auto rijden op het fietspad (2x), loslopende hond (2x). De radarauto heeft 839 autos zien passeren, waarvan er 320 te hard reden. Hoogst gemeten snelheid was 90 km/uur, waar 50 km/uur is toegestaan.

Alcomobilisten rijbewijs kwijt

GRONINGEN Een 59-jarige automobilist uit Groningen moest zondagavond zijn rijbewijs inleveren. De man werd op de Granpre Moliereweg in zijn woonplaats gecontroleerd. Hij viel op doordat hij zeer langzaam reed. Bij controle bleek de man onder invloed van 1020 ug/l (2,3 promille) alcohol. Het rijbewijs van de man is ingevorderd. De Stadjer kon na verhoor met een rijverbod en een proces-verbaal het politiebureau verlaten.

LEEK Op de Midwolderweg in Leek is zondagnacht het rijbewijs ingevorderd van een 21-jarige automobilist uit de gemeente Opsterland. De beginnend bestuurder werd gecontroleerd en bleek onder invloed van 790 ug/l (1,8 promille) alcohol. De politie maakt proces-verbaal op.

GRONINGEN Een 45 jarige inwoner van Groningen is op zondagavond in de Stationsstraat betrapt op het rijden onder invloed. De agenten verzochten de bestuurder mee te werken aan een alcoholtest. Toen bleek dat de man te veel had gedronken is hij aangehouden. Op het politiebureau bleek bij de ademanalyse dat de Groninger onder invloed was van 730 ugl (1,65 promille). Ook tegen hem maakt de politie proces-verbaal op en ook zijn rijbewijs is ingevorderd.

Fietsster gewond bij botsing met scooter

STADSKANAAL Een 46-jarige vrouw uit Stadskanaal is zondagavond gewond geraakt. De vrouw fietste over het Stadshart in haar woonplaats. Op enig moment sloeg de vrouw af. Een tegemoetkomende 22-jarige bromfietser uit Stadskanaal kon haar niet meer ontwijken. Een aanrijding was het gevolg. De fietsster is met pijn aan haar rug overgebracht naar het ziekenhuis. De bromfietser bleek niet in het bezit van een rijbewijs. Hiervoor is hij bekeurd. De politie maakt een registratie van de aanrijding.

Auto botst op fontein

VEENDAM Een 33-jarige inwoonster van Veendam is op zondagavond met haar auto in een fontein op de kruising van Ubbo Wilkensstraat met de Van Beresteijnstraat in Veendam gereden. Zij gaf aan dat het gaspedaal van haar auto (een automaat) was blijven steken. Bij haar in de auto zaten ook haar man en 2 dochters. Nadat de inzittenden door het ambulancepersoneel nagekeken waren, is besloten om de bestuurster voor nadere controle over te brengen naar het ziekenhuis. De fontein en auto waren zwaar beschadig en de auto moest worden afgesleept.

Koperdieven aangehouden

FINSTERWOLDE De politie heeft zondagochtend vier mannen aangehouden op verdenking van koperdiefstal. Het viertal is tussen de 18 en 21 jaar en afkomstig uit Nieuwe Pekela, Scheemda, Delfzijl en Winschoten. Een alerte getuige zag bij een afgebrande woonboerderij aan de Reiderwolderpolder in Finsterwolde een auto met aanhanger. Hij vond dit verdacht en is poolshoogte gaan nemen. Hij zag een aantal mannen met een jerrycan en er werd koper in de aanhangwagen geladen. Toen de getuige de politie alarmeerde, werd een deel van het koper weer teruggegooid. De alerte getuige wist een tijdje de weg te versperren, maar koos er uiteindelijk voor om weg te gaan. Hij is echter achter de dieven aangereden en kon de politie informeren over hun positie. De koperdieven zijn Duitsland ingereden. Dankzij samenwerking tussen de getuige en de Nederlandse en Duitse politie kon het viertal worden klemgezet en zijn de mannen aangehouden. Uit onderzoek is gebleken dat ze naast het koper ook rode diesel hadden gestolen en in de tank van de auto hadden gestopt. Dit levert een extra bekeuring op van 249 euro. De aanhanger en het koper zijn in beslag genomen. Het viertal is ingesloten voor verhoor.

Snelle automobilist rijbewijs kwijt

TER APELKANAAL Een 26-jarige automobilist uit Ter Apelkanaal moest zondagnacht zijn rijbewijs inleveren. De man reed met een snelheid van ruim 100 km/uur door de bebouwde kom. Hierop is de man aangehouden en is zijn rijbewijs ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op.

Skimapparatuur ontdekt

FARMSUM Bij een benzinestation in Farmsum is zondagmiddag skimapparatuur ontdekt. Een klant ontdekte een voorzetfrontje bij het pinapparaat van een zelfbedieningstank en alarmeerde de politie. De politie stelt een onderzoek in.

Man beroofd van geld

GRONINGEN Een 45-jarige man uit Groningen is zondagnacht in de Muurstraat beroofd van zijn geld. De man werd op de hoek van de Oude Ebbingestraat en de Muurstraat door twee onbekende mannen aangesproken. Ze vroegen of hij geld kon wisselen. Hij gaf aan dat dat kon en op het moment dat hij zijn geld te voorschijn haalde, werd hij met scherpe voorwerpen bedreigd. Zijn geld werd uit zijn handen gegrist. De mannen renden er vervolgens vandoor in de richting van de Oude Boteringestraat en de Oude Kijk in t Jatstraat. Hij verliest ze vervolgens beiden uit het oog. Het gaat om twee mannen met een donkere huidskleur, beiden circa 25 jaar oud. Een was 1.70 meter lang, had een normaal postuur en hij droeg een donkerbruine leren jas. De andere was circa 1.85 meter lang, had een normaal postuur en kort donker haar. Hij droeg een donkerblauwe zomerjas (kort model) met een wit embleem op de borst en een spijkerbroek. De man doet aangifte en de politie stelt een onderzoek in.

Man door vriendin in hand gestoken

VEENDAM Een 43-jarige vrouw uit Veendam is zondagmiddag in haar woning aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Ze had ruzie met haar 51-jarige vriend, waarbij zij vermoedelijk haar vriend in haar hand heeft gestoken. Hij had een diepe wond en zijn hand bloedde hevig. Hij is naar de woning van familie gegaan en daar werd hij behandeld door ambulanceverpleegkundigen. Agenten zijn naar de woning gegaan en daar werd de vrouw aangehouden. Zij is ingesloten en de politie doet onderzoek.

Politie doet onderzoek naar mogelijke brandstichting

LEEK Zondagmiddag is bij een bedrijf aan de Kalkhoven brand geweest. De technische recherche doet onderzoek naar de oorzaak. En er worden verklaringen opgenomen van getuigen.

Jongens belanden met auto in sloot

BELLINGWOLDE Zondagmiddag zijn twee jongens met hun auto in de sloot beland aan de Nieuwslandseweg in Bellingwolde. Agenten troffen de auto in de sloot en werden door getuigen gewezen op de twee jongens. Een 15-jarige jongen uit Bad Nieuweschans en een 20-jarige man uit Delfzijl werden in Oudeschans aangehouden. Ze hadden de autopapieren bij zich. Ze verklaarden dat de 15-jarige de macht over het stuur had verloren. Hij had vanzelfsprekend geen rijbewijs en de auto was niet verzekerd. In de auto werden nog 80 gram softdrugs, zakjes en een weegschaaltje gevonden.

Snelle bestuurder betaalt boetes

GRONINGEN Een 46-jarige bestuurder uit Duitsland is zondagmiddag op de A7 bij Groningen langs de kant van de weg gezet, omdat hij 42 km/uur te hard reed. Ook bleek dat hij nog vijf boetes open had staan, met een totale waarde van 602 euro. Nadat ze de pinautomaat hadden bezocht en het bedrag had voldaan, mocht hij weer verder.

Inbraak in campingwinkel

LAUWERSOOG Onbekenden hebben zondagnacht ingebroken in de campingwinkel van een camping in Lauwersoog. De dader of daders wisten de winkel binnen te komen door een ruit te forceren. Ze wisten in ieder geval een onbekende hoeveelheid sigaretten buit te maken. Buiten de winkel was de slagboom vernield. De politie doet onderzoek.

Onbekende man verzet zich bij aanhouding

GRONINGEN Een nog onbekende man is zondagnacht in de Oosterstraat in Groningen aangehouden. Hij wordt er van verdacht betrokken te zijn geweest bij een vechtpartij in de Poelestraat. Op aanwijzing van getuigen konden agenten de verdachte in de Oosterstraat aanspreken. Toen de vechtersbaas ook weigerde om zijn identiteitskaart te tonen besloten de agenten hem aan te houden. De vechtjas dacht daar anders over en verzette zich en begon om zich heen te trappen. Uiteindelijk is de verdachte in de boeien geslagen en overgebracht naar het politiebureau. Ook daar moesten uiteindelijk 4 agenten er voor zorgen dat de woesteling ingesloten kon worden. De politie doet onderzoek.

Inbreker overlopen tijdens inbraak in een woning

GRONINGEN Op zondagnacht heeft de bewoonster van een woning in de Briljantstraat te Groningen een inbreker in haar woning overlopen. Toen zij de inbreker zag begon zij te gillen en sloeg de onbekende op de vlucht. Later bleek dat de verdachte kans had gezien om een reiskoffer met daarin ook een autosleutel weg te nemen. De schrik werd echter groter toen bleek dat ook de auto, die bij de woning stond, was weggenomen. Maandagochtend werd de gestolen auto op een andere plaats in de wijk Vinkhuizen teruggevonden. De politie stelt een onderzoek in.