Project Gemeente Westland



Aanleg riolering in glastuinbouwgebied nagenoeg afgerond

Publicatiedatum: 01-07-2011

De aanleg van riolering in het glastuinbouwgebied van de gemeente Westland is nagenoeg afgerond. 90 % van het gebied is voorzien van persleiding, mini-gemalen en rioolgemalen. Hiermee is de basis gelegd voor het verbeteren van de waterkwaliteit in Westland. De infrastructuur ligt er. Nu komt het aan op het feitelijk aansluiten van de woningen en bedrijven.

Het project 'Aanleg riolering glastuinbouwgebied Westland' is in 2005 gestart met de ondertekening van een convenant. De provincie Zuid-Holland, de gemeente Westland en het Hoogheemraadschap van Delfland regelden hiermee dat 1.600 bedrijven en 600 woningen zouden worden voorzien van riolering. Hiermee is een bedrag gemoeid van ca. EUR 52 miljoen. Het grootste deel van het project is inmiddels afgerond. Deze zomer starten de laatste werkzaamheden.

Aansluiting zo snel mogelijk
Er is in totaal 80 kilometer nieuwe persleiding aangelegd. Daarnaast is de bestaande (druk)riolering (170 kilometer) vervangen en geoptimaliseerd. Nu bijna het gehele glastuinbouwgebied is voorzien van riolering, zijn de eigenaren van de woningen en bedrijven aan zet. Zij moeten zorgen dat hun pand wordt aangesloten op de riolering. In 2015 moet de waterkwaliteit voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water. Om dit te kunnen realiseren, moeten bedrijven en woningen in Westland zo snel mogelijk worden aangesloten op de riolering, zodat er geen ongezuiverde lozingen meer plaatsvinden op het oppervlaktewater. De gemeente Westland, het Hoogheemraadschap van Delfland en de glastuinbouwsector werken intensief samen om dit voor elkaar te krijgen.

Verbeteren waterkwaliteit
Op vrijdag 1 juli jl. hebben de gemeente, de provincie, het waterschap en LTO Glaskracht de afronding van het project 'aanleg riolering glastuinbouwgebied Westland' gevierd en het feitelijk aansluiten van woningen en bedrijven feestelijk ingeluid. Wethouder Meijer (openbare ruimte) benadrukte bij deze gelegenheid het belang van het verbeteren van de waterkwaliteit, omdat daarmee de leefbaarheid in Westland wordt vergroot. Meijer riep de betrokken overheden en het bedrijfsleven op het aansluiten op de riolering voortvarend op te pakken. Volgens gedeputeerde Weber van de provincie Zuid-Holland is de zorg voor schoon water "iets is van ons allemaal: provincie, waterschap, gemeente én bedrijfsleven. Het is belangrijk dat eenieder zijn of haar steentje bijdraagt, ook als gebruiker."