Universiteit Twente

Europese Grants voor vijf onderzoekers MESA+

04 juli 2011

Vijf jonge onderzoekers van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de UT hebben een Europese Grant toegewezen gekregen. Drie van hen krijgen de Starting Grant van de European Research Council, de anderen ontvangen de Marie Curie Career Integration Grant.

De Starting Independent Researcher Grants gaan naar dr. Regina Luttge, prof.dr. Serge Lemay en dr. Allard Mosk. Voor dr. Sonia García Blanco en dr. Floris Zwanenburg is er de Career Integration Grant.

Regina Luttge is verbonden aan de groep Mesoscale Chemical Systems van prof. Han Gardeniers. Zij is ook een van de oprichters van de onderneming My Life Technologies, waarin micronaalden worden ontwikkeld voor pijnloze toediening van medicatie. Met de ERC Grant van 1,26 miljoen euro wil zij technologie ontwikkelen om breincellen te kweken in een lab-on-a-chip systeem, voor onderzoek naar ziekten en het effect van medicatie.

Serge Lemay is hoogleraar NanoIonics, hij wil onderzoek gaan doen naar een multifunctionele chip die een brede range aan stoffen kan detecteren in bijvoorbeeld bloed. Met de Grant van 1,5 miljoen euro wil hij drie promovendi en een post-doc aanstellen.

Allard Mosk is verbonden aan de vakgroep Complex Photonic Systems. Zijn onderzoek naar de mogelijkheden om licht door ondoorzichtige materialen te sturen, trok wereldwijd al veel aandacht. Met de ERC Grant van 1,5 miljoen wil hij nog een stap verder gaan en het materiaal waardoor hij licht stuurt, automatisch aanpassen. Daarvoor gaan drie promovendi aan de slag.

Sonia García Blanco heeft een tenure track positie in de groep Integrated Optical Microsystems van prof. Markus Pollnau. Met de Career Integration Grant van 100.000 euro, wil zij de optische versterkers die op een chip worden gebruikt om lichtsignalen te versterken, verder miniaturiseren tot op nanoschaal.

Floris Zwanenburg is ook 'tenure tracker', in de groep NanoElectronics van prof. Wilfred van der Wiel. Hij wil quantumbits realiseren, bouwstenen voor de quantumcomputer. Een eerste stap is het opsluiten van enkele elektronen in een quantum dot. Daarvoor wordt in de groep een nieuw type silicium transistor ontwikkeld op nanoschaal.

Contactpersoon: Wiebe van der Veen, tel (053)4894244