ProRail

Persbericht


01-07-2011

Scholieren Duiven maken eigen veiligheidsslogan

Scholieren in Duiven bedachten een confronterende slogan om hun leeftijdsgenoten te wijzen op het belang van veilig gedrag bij spoorwegovergangen. 'Je kan beter wachten voor het leven, dan haasten voor de dood', prijkt voortaan op een waarschuwingsbord aan de Eltensestraat in Duiven, dat donderdag werd onthuld door regiodirecteur Jan Mulder van ProRail en wethouder Karel Schols.

De door de leerlingen ontworpen afbeelding met pakkende slogan wordt ook op posters op tientallen locaties in Duiven verspreid. Het bord en de posters vormen de winnende inzending van een door ProRail uitgeschreven wedstrijd met als doel leerlingen bewust te maken van de gevaren van het spoor. Janske Huitink, Laura Schrijver, Bente Arkema en Madelon de Greef van het Candea Collega hadden de meest originele inzending.

Ernstig

Zigzaggen om spoorbomen, spoorlopen en vandalisme kunnen grote gevolgen hebben, soms met dodelijke afloop. Daarnaast veroorzaakt het veel ongemak voor treinreizigers. Op het traject Arnhem-Winterswijk wordt de helft van de storingen veroorzaakt door derden. Deze storingen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld spoorlopers, ontsnapte dieren, aanrijdingen, maar ook vandalisme. Grote gevolgen voor het treinverkeer zijn hierbij niet ongewoon. Twee weken geleden vielen 18 ritten uit door een storing aan het baanvak, veroorzaakt door vandalen.

Bordjes

Het bord en de poster in Duiven zijn speciaal voor die plaats bedacht en gemaakt. De hele ontwikkeling ervan, waarbij scholieren werden ingeschakeld, draagt bij aan het veiligheidsbewustzijn. Al eerder werd in Duiven een ander bord onthuld dat ook landelijk wordt ingezet. Daarop prijkt de tekst 'Wil je blijven leven, wacht dan even'. Ook deze tekst was door leerlingen bedacht. Door constant aandacht te vragen voor het onderwerp wil ProRail de veiligheid op overwegen vergroten.

[s?pers.persberichten.actueel.regionaal.scholierenduivenmakeneigenveili gheidsslogan&category=Regionaal]