Maastricht University

Trefwoorden: schizofrenie, hersenveranderingen, gen-omgevingsinteractie, stress, cannabis, trauma in de kindertijd, genetisch risico

Promotie mw.drs. Petra A.M. Habets
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.

Promotor: prof.dr. J. van Os; co-promotor: dr. M. Marcelis Titel: "The role of neuroimaging phenotypes in ecogenetic studies of psychotic disorder"
Vrijdag 1 juli 2011, 12.00 uur

Schizofrenie komt voor bij 1 op de 100 mensen en is een ernstige psychische aandoening, waarbij het contact met de realiteit ernstig verstoord is. Bij het ontstaan van schizofrenie spelen genetische en omgevingsinvloeden een rol. De studies in deze thesis hebben bewijs geleverd voor associaties tussen veranderingen in het brein bij individuen met een hoog genetisch risico voor schizofrenie en omgevingsfactoren zoals cannabisgebruik, trauma in de kindertijd en dagelijkse stress. Ondanks het feit dat de exacte onderliggende mechanismen nog niet bekend zijn, kan men speculeren dat verschillen in gevoeligheid voor de omgeving zich uiten in structurele veranderingen in het brein met het ontwikkelen van psychotische symptomen tot gevolg.

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.