Gemeente Rotterdam

zeggen wat je doet, doen wat je zegt

Sterkere rol voor bewoners

04 juli 2011 | Deelgemeente Hoogvliet | nieuwsbericht

Sinds een jaar heeft Hoogvliet een geheel nieuw dagelijks bestuur. Edwin Smid

Edwin Smid

Samen met portefeuillehouders Yvonne Bekker en Ingeborg Hoogveld, mag ik deel uitmaken van dit bestuur. Wij staan voor enorme uitdagingen door de bezuinigingen die Rotterdam ons heeft opgelegd en zijn tevreden met het bereikte resultaat na een jaar besturen.

Voor ons betekent besturen in deze tijd keuzes maken, keuzes over wat we wél en wat we niet kunnen. Ik heb de vaste overtuiging dat we dat vooral samen met bewoners moeten doen. Daarom vind ik het belangrijk dat dit bestuur de communicatie mét en de participatie van bewoners hoog op de agenda heeft gezet. Dat is ook een van de investeringen van het afgelopen jaar.

Buurt Bestuurt:

Een van de voorbeelden van een effectieve manier om bewoners te betrekken bij de uitvoering van ons beleid is het project Buurt Bestuurt. In twee wijken, Oudeland en Maasranden (Zalmplaat en Meeuwenplaat) zijn we begonnen met Burgerpanels. Om de drie maanden zitten we met bewoners uit de panels om tafel, samen met de politie en Stadstoezicht.

Daar wordt gesproken over de belangrijkste problemen uit de wijk. Daarvan worden er drie uitgekozen waar we gedurende drie maanden mee aan de slag gaan. Zo zijn na de eerste bijeenkomst in maart, in Oudeland acties uitgevoerd en maatregelen genomen om de drie problemen die de panelleden hebben genoemd op te lossen: te hard rijden, grofvuil op straat en hondenpoepoverlast.

Maar je hoort ook meer dan dat. Dat noem ik `'bijvangst''; Mensen vertellen ook over andere dingen. Over burenoverlast bijvoorbeeld en problemen achter de voordeur. En daar kunnen we dan ook mee aan de slag. En er is ook kritiek. Ook daar ben ik blij mee. Dan kun je tenminste werken aan oplossingen en je verantwoording als bestuurder nemen.

In de toekomst willen we onze manier van werken als dagelijks bestuur nog verder verfijnen. Zo is het plan om dit project uit te breiden naar acht burgerpanels.

Sterkere rol van bewoners

Ik geloof sterk in de effectiviteit van projecten als Buurt Bestuurt. Met een stevige rol voor de bewoners. Hoogvlieters weten als geen ander wat er in hun eigen wijk speelt. De overheid moet die signalen oppakken, afspraken daarover maken met de bewoners en die ook nakomen. Zo helder kan het zijn. Daarmee kweek je vertrouwen tussen burger en politiek: je geeft de bewoners een sterkere rol. Daarbij moet je als bestuur ook duidelijk durven zijn, ook `'nee'' kunnen zeggen. En zeggen wat je doet en vooral doen wat je zegt!

Het afgelopen jaar was zeer leerzaam en enerverend. Het geeft voldoening om te zien dat je daadwerkelijk bewoners mee kunt krijgen door met hen mee te denken en niet voor hen te denken.

In de nabije toekomst willen we toe naar een andere manier van communiceren. De aanpak die we het afgelopen jaar hebben ingezet verder verfijnen. Zo zullen we de bewonersavonden op een andere manier vorm geven en krijgen bewoners meer ruimte om met ons en met hun medebewoners in gesprek te gaan.

Edwin Smid,

voorzitter deelgemeente Hoogvliet

Dit artikel is een onderdeel van een serie van vier over het dagelijks bestuur van Hoogvliet. Volgende week vertelt Yvonne Bekker, portefeuillehouder Ruimte, wat zij belangrijk vindt voor Hoogvliet.