Gemeente Hellevoetsluis


Zwemmen in natuurwater is niet zonder risico

Zwemmen in natuurwater is nooit zonder risico. Natuurwater wordt immers niet continu gezuiverd, zoals water in zwembaden. De waterkwaliteit van meren, plassen en speelvijvers kan gedurende de zomermaanden snel veranderen. Daarom is het verstandig om vóór het zwemmen actuele informatie in te winnen.
Het officiële zwemseizoen voor natuurwater loopt van 1 mei tot oktober. In deze periode wordt elke 2 weken de waterkwaliteit gemeten van meer dan 100 locaties in Zuid-Holland. De provincie controleert alleen officiële zwemwaterlocaties, die zijn aangegeven op de kaart. Het water wordt onderzocht op bacteriën, helderheid en aanwezigheid van blauwwieren. Soms is de waterkwaliteit op een bepaalde plaats te slecht om in te zwemmen, of is een locatie onveilig. In dat geval kan de provincie maatregelen nemen. De actuele maatregelen worden altijd gemeld op de website van de provincie: www.zuid-holland.nl/zwemwater en ter plaatse met een bord en mededeling in een vitrinekastje.

De officiële openbare zwemlocaties in Hellevoetsluis zijn: Schenkeldijk (Haringvliet),
Vuurtoren Badstrand (Haringvliet) en
Hellecat Badstrand (Haringvliet).

Het Kanaal door Voorne is geen officiële zwemlocatie. Zwemmen is hier op eigen risico. De waterkwaliteit wordt niet gecontroleerd. De gemeente noch het waterschap noch de provincie zijn aansprakelijk voor gezondheidsproblemen door zwemmen in het Kanaal.

Heeft u nog vragen? Bel dan de Zwemwatertelefoon van de provincie (070 441 75 50), op werkdagen bereikbaar tussen 8.30 en 16.30 uur.

07/04/2011