Meer dan helft vrouwen Tanzania bevalt zonder medische hulp

Persbericht van Cordaid

Drie van vijf vrouwen in ruraal Tanzania krijgt geen medische hulp tijdens bevalling; in Nederland heeft vrijwel elke vrouw hulp

Den Haag, 4 juli 2011 - Vrouwen in Tanzania moeten grote problemen overwinnen tijdens hun zwangerschap en rondom hun bevalling. Zo krijgt 65% van de Tanzaniaanse vrouwen op het platteland geen medische assistentie tijdens hun bevalling. In Nederland hebben vrijwel alle vrouwen (98,5%) medische hulp. Dit blijkt uit de online enquete van Cordaid Memisa, waaraan ruim 500 Nederlandse moeders meewerkten. Cordaid Memisa onderneemt actie op deze schrijnende situatie en start daarom in september met de Walk for Women, een solidariteitsloop van Nederlandse vrouwen voor vrouwen in Tanzania.

De resultaten van de online enquete zijn afgezet tegen cijfers uit Tanzania, een van landen waar Cordaid Memisa de kwaliteit van gezondheidszorg verbetert voor zwangere vrouwen en hun (ongeboren) kinderen. Uit de enquete bleek verder dat 53,9% van de Nederlandse vrouwen complicaties had tijdens de bevalling. In Tanzania blijken complicaties niet op tijd onderkend te worden en niet steeds medisch behandeld te worden; de kind- en moedersterfte is er hoog. In Tanzania heeft 24% van de vrouwen geen enkele prenatale begeleiding en weet dus weinig tot niets van eventuele risico's van haar zwangerschap en bevalling.

"Bevallen is voor vrouwen in Tanzania een gegeven, geen keuze. Informatie krijgen vrouwen vooral uit hun sociale omgeving of via traditionele vroedvrouwen", aldus Christina de Vries, adjunct-hoofd sector Gezondheid van Cordaid Memisa. "In de beleving van Tanzaniaanse vrouwen is het goed om tradities rond geboorte te respecteren en niet het weinige huishoudgeld aan transport naar een ziekenhuis uit te geven. Deze houding heeft helaas een hoge kraambedsterfte als gevolg."

De vrouwen uit de enquete kregen gemiddeld hun eerste kindje toen ze 28,8 jaar oud waren. In Tanzania krijgen meisjes tussen 15 en 19 vaak hun eerste kind. Een slechte zaak, aangezien het lichaam voor het 16e jaar nog niet volgroeid is en een zwangerschap dus een veel te zware belasting is voor het lijf.

Cordaid Memisa werkt in Tanzania aan de verbetering van gezondheidszorg voor moeder- en kind, samen met partnerorganisatie Prinmat (Private Nurses and Midwives Association Tanzania). Dit is een vereniging van verloskundigen en verpleegkundigen die kliniekjes runnen voor moeder- en kindzorg. In de afgelopen drie jaar is het aantal bevallingen in de 51 aangesloten klinieken gegroeid van 798 per jaar tot meer dan 4.366. Verbetering van de situatie is dus wel degelijk mogelijk, maar er moeten nog veel meer zwangere vrouwen op het Tanzaniaanse platteland bereikt worden.

Met de Walk for Women vraagt Cordaid Memisa aandacht voor de situatie van vrouwen in Tanzania. Deze sponsorloop van Nederlandse vrouwen voor Tanzaniaanse vrouwen vindt van 9 t/m 11 september in de omgeving van Haarlem plaats.

*

Links:
http://www.walkforwomen.nl



Razende Robot Reporter