Politiebond ACP

Normtijden Fysieke Vaardigheidstoets onder de loep

De Fysieke Vaardigheidstoets (FVT) wordt in 2012 verplicht gesteld voor alle RTGP-plichtige agenten (Regeling Toetsing Geweldsbeheersing Politie). In dat kader wordt er momenteel ook gesproken over het aanpassen van de normtijden. Zo zouden er verschillende eisen voor diverse leeftijdsgroepen en sekse moeten gaan gelden. De politiebonden en minister Opstelten van Veiligheid & Justitie zijn hierover nog druk in gesprek.

Het moge duidelijk zijn, het beroep van politieagent is een baan die ook fysiek het nodige van collega's vraagt. Zo kan er op elke werkdag, vaak op de onverwachte momenten en in onverwachte situaties, een beroep worden gedaan op de fitheid. Fitheid op zowel fysiek als mentaal vlak. Het op peil houden van de conditie is, in combinatie met een gezonde voeding, dan ook van belang voor iedere man of vrouw in het blauw. Het is immers van directe invloed op de eigen veiligheid, maar ook zeker die van collega's.

Parcours

De FVT bestaat, naast het invullen van twee vragenlijsten, uit het afleggen van een parcours in een gymzaal. Een traject van vijf verschillende ronden dat zoveel mogelijk op de dagelijkse praktijk van het politiewerk lijkt. De onderdelen zijn dan ook gebaseerd op vier reguliere politieactiviteiten: achtervolging te voet (arresteren/rennen), onder controle brengen van een verdachte (arresteren/aanhouden), het handmatig verplaatsen van zware objecten (duwen, trekken, slepen en tillen) en het handmatig verplaatsen van personen (o.a. hulp verlenen).

Nieuwe normtijden

Aan het afleggen van bovengenoemd parcours is een tijdsnorm verbonden. Momenteel geldt bijvoorbeeld voor mannen dat zij het parcours in 3.11 minuten moeten afleggen en vrouwen binnen 3.46 minuten. In het overleg op donderdag 26 mei zijn de politiebonden en de minister het erover eens geworden dat er niet alleen verschillende normtijden moeten gaan gelden voor sekse maar ook voor de diverse leeftijdsgroepen. Daarvoor is vorige maand een voorstel op tafel gekomen. Een nieuwe berekening leidt voor de meeste politiecollega's tot scherpere eisen voor wat betreft de tijdsnorm. De bonden hebben de minister erop gewezen dat dit zal leiden tot meer uitval van kandidaten tijdens de selectieprocedure. Er is daarom nog geen overeenstemming bereikt over de nieuwe normtijden.

---

04/07/11 14:51

---