Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 04-07-2011 Illegale ontruiming door antikraakbureau

Antikraakbureau Camelot hield zich niet aan de 4 weken opzegtermijn die is vastgelegd in het mede door henzelf ontwikkelde Keurmerk Leegstandsbeheer. Een woning in Vlissingen werd veel te vroeg ontruimd.

De Vlissinger Freek Engel heeft aangifte gedaan van huisvredebreuk tegen Camelot, het antikraakbureau via wie hij in een voormalig districtsbureau van de marechaussee woont. Hoewel er volgens het Keurmerk Leegstandbeheer een opzegtermijn van 28 dagen gold, werd Engel na elf dagen door Camelot ontruimd.

Afbeelding: ontruiming Op 4 juni zegde Camelot het antikraakcontract op. De drie bewoners moesten op 20 juni vertrokken zijn uit het pand aan de Govert Flincklaan 51.

Toen Engel en zijn twee medebewoners aangaven dat in hun antikraakcontract een opzegtermijn van 28 dagen gold, deelde Camelot mee dat ze nog eerder, namelijk op 15 juni vertrokken moesten zijn. Dit vanwege de verkoop van het gebouw die echter al op 15 maart beklonken was. De twee andere bewoners vertrokken, maar Engel kon op zo'n korte termijn geen vervangende woon- of logeerruimte vinden en weigerde te vertrekken.

Keurmerk Leegstandbeheer: opzegtermijn 28 dagen

Engel wees op de voor het Keurmerk Leegstandbeheer (KLB) vereiste opzegtermijn van 28 dagen. Dat keurmerk werd vorig jaar mede door Camelot ontwikkeld. `Wij zijn degenen geweest die zich bij het KLB hard hebben gemaakt om de opzegtermijn van twee naar vier weken op te rekken', zegt Bob de Vilder, woordvoerder van Camelot. `Maar het kan een keer fout gaan. In Vlissingen is de opzegbrief te lang blijven liggen. Een menselijke fout.' Inmiddels hebben 17 antikraakbureaus het keurmerk.

Illegale ontruiming

Terwijl Engel op 15 juni op zijn werk was, ontruimde Camelot het gebouw en deed een ander slot op de deur. Engel deed aangifte van huisvredebreuk, contractbreuk en vernieling en ontvreemding van zijn eigendommen. Zijn planten werden uit het raam gegooid, zijn spullen lagen in een opslag boven op elkaar en een dure grootformaat-printer werd op zijn kant gezet. `Dat ding is nu kapot', zegt Engel. De Vilder onthoudt zich van commentaar over de illegaliteit van de ontruiming: `Mocht het er van komen, dan zal een rechter daar uitspraak over moeten doen.'

Onterechte arrestatie antikraakbewoner

Engels advocaat bevestigde dat de ontruiming illegaal was en dat Engel in zijn recht stond om zichzelf weer toegang te verschaffen tot de woning. Met behulp van een slotenmaker ging Engel zijn huis weer in en hij verwisselde het voordeurslot. Al snel stond de nieuwe eigenaar voor de deur met de politie. Engel en een medebewoner werden gearresteerd vanwege inbraak. Maar binnen twee uur waren ze weer op vrije voeten. Een Officier van Justitie (OvJ) die door Engels advocaat was ingelicht, had geoordeeld dat Camelot contractbreuk had gepleegd en dat de bewoners in hun recht stonden.

Schadeclaim

De Officier van Justitie deed de suggestie dat de bewoners, de eigenaar en Camelot in gesprek zouden gaan, maar daar is het nog niet van gekomen. Camelot had al zo'n twee jaar een beheerovereenkomst voor het leegstaande pand dat op 15 maart werd verkocht om er een gezondheidscentrum van te maken. Engel woonde er vanaf 5 april 2011 en een andere bewoner vanaf mei 2011. Naast de aangifte van huisvredebreuk wil Engel ook een schadeclaim indienen.