Gemeente Vlaardingen



-

Vlaardingen alert op uitkeringsfraude

04-07-2011 |

Deze zomer zijn de ogen van medewerkers van Sociale Zaken en Werk (SZW) vooral gericht op mensen waarvan het onzeker is of zij terecht een uitkering ontvangen. Met een speciale aanpak benut Vlaardingen de zomermaanden om meer cliënten van SZW aan werk te helpen.

Vanaf deze week vinden gesprekken plaats met uitkeringsgerechtigden die om uiteenlopende redenen opvallen. Zo komen bijvoorbeeld woningdelers op consult en mensen die vermoedelijk `zwart werken' of buiten Vlaardingen verblijven. Ook vinden gesprekken plaats met personen die lang een uitkering ontvangen en met cliënten die na verschillende re-integratietrajecten nog steeds geen baan hebben gevonden.

Zomeractie
Voor deze zogenaamde zomeractie zijn 200 uitkeringsgerechtigden opgeroepen. Blijkt alles in orde en doet de werkzoekende aantoonbaar zijn best om aan werk te komen, dan proberen de medewerkers van SZW de cliënt naar (deeltijd)werk te begeleiden. Dit kan bijvoorbeeld door het geven van praktische sollicitatietips, het wegnemen van belemmeringen om weer aan het werk te gaan en het wijzen op (de vindplaats van) geschikte vacatures. De medewerkers van SZW beschikken over een actuele digitale vacaturebank, zodat zij werkzoekenden direct op geschikte vacatures kunnen wijzen. "Een uitkering is eindig en is bedoeld als tijdige voorziening. Een baan vinden is de beste manier om uit de uitkering te komen. Wij kunnen de mensen op weg helpen, maar het is absoluut de bedoeling dat de uitkeringsgerechtigde zelf zijn best doet om werk te vinden", aldus wethouder Cees Oosterom.

Sancties
Een uitkering is bedoeld als steun aan mensen die tijdelijk niet zelf voor een inkomen kunnen zorgen. Om in aanmerking te komen voor een uitkering gelden regels en afspraken. Zo moeten uitkeringsgerechtigden bijvoorbeeld tijdig formulieren inleveren, zelf proberen aan werk te komen, SZW informeren over hun sollicitaties en over veranderingen in de thuissituatie die van invloed kunnen zijn op de hoogte van de uitkering. Oosterom: "Als cliënten van SZW zich niet houden aan deze regels leggen we maatregelen op. Dit houdt in dat mensen bijvoorbeeld gekort worden op hun uitkering, dat hun uitkering beëindigd wordt of dat zij seizoenwerk toegewezen krijgen".

Resultaat
Het project zomeractie van SZW Vlaardingen is één van de methodes in een reeks acties om dit jaar 500 cliënten te laten uitstromen. De zomeractie resulteert in 15% tot 20% uitstroom van de groep dubieuze cliënten. Daarnaast leidt de actie tot stimulering van deeltijdwerk door uitkeringsgerechtigden en een hogere fraudealertheid onder medewerkers van SZW.

Contactinformatie

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Mail: Contactformulier
Tel. (010) 248 4000