ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


Interoperabiliteit van informatie = interoperabiliteit van organisaties (impressie CIO Café 27 juni)

4 jul 2011 om 15:18

Op maandag 27 juni jl. vond in Den Haag wederom een CIO-café plaats. Tijdens een goed bezochte bijeenkomst ontmoetten overheid, bedrijfsleven en wetenschap elkaar om te discussiëren over (on)mogelijkheden rondom de onderlinge gegevensuitwisseling binnen de rijksoverheid en met de 'buitenwereld'.

Gastheren Jaap Haenen (Informatiehuishouding) en Ron Roozendaal (Architectuur & Standaarden) organiseerden de discussie vanuit de I-Rijk, de architectuur van de informatievoorziening van het Rijk die onlangs opgesteld is. Ben van Lier (Centric) wierp een wetenschappelijke blik op het vraagstuk en gaf aan dat het netcentrisch werken vraagt om interoperabiliteit van informatie. Het nieuwe werken is gebaat bij het sturen over de tussen de departementen of naar de uitvoerende onderdelen bestaande grenzen heen. De grenzen tussen departementen zitten interoperabiliteit in de weg. In de samenwerking met de directe omgeving, burgers en markt is online en digitale gegevensuitwisseling niet meer weg te denken.

Marijke Abrahamse (Bureau Standaardisatie) maakte duidelijk dat standaardisatie niet alleen duidelijkheid biedt omtrent de afspraken maar vooral ook flexibiliteit mogelijk maakt, ook over de grenzen van Europa heen. Daarin spelen privacy en informatiebeveiliging een belangrijke rol. Uit de discussie kwam naar voren dat de informatievoorziening, gebaseerd op een duidelijke architectuur, platformonafhankelijk moet worden ingericht en bij voorkeur gebaseerd moet zijn op open standaarden. Wanneer de basis goed geregeld is, kan iedereen zijn eigen device meenemen om mee te werken. Loes Schenk (P-Direkt) schetste in dat kader dat het de gebruikers niet uitmaakt in welke database de informatie opgeslagen is of met welke browser er gewerkt wordt. De informatie moet gewoon beschikbaar zijn. En als de informatie dan beveiligd moet zijn, vanwege privacy- of andere redenen, dan wil de gebruiker maar één keer inloggen. Dat vond ook Ineke Schop (NOiV), die een aanpak vanuit het perspectief van de gebruiker onderstreepte. Interoperabiliteit van informatie vraagt dus ook om interoperabiliteit van organisaties. Om te beginnen binnen de rijksoverheid, maar ook naar de 'buitenwereld' (bedrijven en burgers) toe.

Tot slot vroegen Haenen en Roozendaal de zaal vijf concrete actiepunten aan te geven, waarmee zij aan de slag kunnen gaan zodat interoperabiliteit van informatie binnen, tussen en met de rijksoverheid mogelijk wordt. Om dit te organiseren zònder work-arounds, zijn naast standaarden en technische oplossingen ook organisatorische aanpassingen nodig, zodat de rijksoverheid kan werken en naar buiten kan treden als één concern.

Het volgende CIO-café is op maandag 3 oktober van 15.30 u. - 18.30 u.