Gemeente Stichtse Vecht

Nieuws

Waterschap en gemeente baggeren in Broeckland

In opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Stichtse Vecht start Waternet begin juli met baggeren van de watergangen in de woonwijk Broeckland in Breukelen. De werkzaamheden duren tot eind september 2011. De hoofdwatergangen van het waterschap en overige watergangen waarvoor de gemeente, al of niet samen met particulieren onderhoudsplichtig is, worden gebaggerd. Hierna zijn de watergangen de komende 10 jaar weer op voldoende diepte.

Werkzaamheden

De bagger wordt met een kraan vanaf de kant uit het water geschept en in tractoren met karren geladen. Waar mogelijk gebruiken we in watergangen een schuifboot. Deze boot schuift de bagger naar één verzamellocatie in de watergang. Op deze plek hoopt de bagger zich op waarna het makkelijker uit het water geschept kan worden. Het baggerslib wordt afgevoerd naar een weilanddepot in de polder Nijenrode. Baggerwerken Verduijn uit Kamerik voert de baggerklus uit. In enkele gevallen zal het wegverkeer wat hinder ondervinden van de werkzaamheden. Tijdelijke wegafzettingen, wegversmallingen en omleidingen worden ter plekke met borden aangegeven.

Besparen op kosten door samenwerken

In de wijk Broeckland in Breukelen zijn zowel het waterschap en de gemeente Stichtse Vecht, al dan niet samen met particulieren, de beheerders en onderhoudsplichtigen van watergangen. De watergangen moeten regelmatig gebaggerd worden om de diepgang te blijven houden. Ambtenaren van de Stichtse Vecht en Waternet zijn in gesprek gegaan om te kijken of het niet goedkoper is om het baggeren gezamenlijk te doen. En daar zijn ze in geslaagd.

Wethouder Pieter de Groene, verantwoordelijk voor Water: "Waternet voert de baggerwerkzaamheden uit voor Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Door samen op te trekken kunnen we nu orde op zaken te stellen voor de inwoners van de wijk Broekcland. Het gezamenlijk baggeren scheelt allerlei kosten, waardoor we kunnen doorpakken. Denk qua kosten bijvoorbeeld aan alle voorbereidende ambtelijke kosten en de schaalvoordelen die je bereikt op het gebied van baggeren en verwerking. Dat scheelt dus aanzienlijk en in deze tijd van bezuinigingen zijn we om die reden dan ook extra blij met deze samenwerking."

Minder overlast voor de bewoners

De verwachting is dat er zo'n 4.000 m3 bagger uit de wateren zal worden gehaald. Omdat de bagger `schoon' is, wordt die direct afgevoerd naar een depot waar het op een weiland in de polder Nijenrode wordt hergebruikt. De werkzaamheden zijn eind september afgerond. Waterschapsbestuurder Pieter Kruiswijk: "Doordat de gemeente en het waterschap gezamenlijk optrekken wordt er niet alleen kostenefficiënter gewerkt, maar ook effectiever. Immers de wijk Broeckland wordt in z'n totaliteit in één keer gebaggerd. De overlast voor de bewoners wordt daardoor veel minder. En het resultaat is dat alle wateren in Broeckland weer zo diep zijn, zoals ze horen te zijn."