Gemeente Stichtse Vecht

Nieuws

Stichtse Vecht sluit aan bij gezamenlijke aanpak georganiseerde criminaliteit

Gemeente Stichtse Vecht sluit zich vanaf 1 juli aan bij het Regionaal Informatie en Expertisecentrum Midden Nederland. Dit centrum hanteert een gezamenlijke aanpak voor de aanpak en bestrijding van georganiseerde misdaad en zware criminaliteit, zoals hennepteelt, mensenhandel, witwaspraktijken, vastgoedfraude en onderzoek in het kader van de wet BIBOB (met deze wet kunnen gemeenten optreden tegen criminele activiteiten).

Burgemeester mevrouw M.M. van 't Veld: "Georganiseerde criminaliteit gaat over de eigen gemeentegrenzen heen. Een gezamenlijke bestrijding en het delen van expertise geeft ons een goed instrumentarium om georganiseerde criminaliteit effectief te kunnen aanpakken en daarmee mogelijk ook - preventief - te weren uit Stichtse Vecht."

In het Regionaal Informatie en Expertisecentrum Midden Nederland (RIEC MN) werken het Openbaar Ministerie (Utrecht, Amsterdam en Zwolle-Lelystad), de Belastingdienst, de marechaussee, het SIOD en de politieregio's Gooi- en Vechtstreek, Utrecht en Flevoland samen. Het RIEC MN vloeit voort uit Kabinetsbeleid, waarbij is ingezet op een landelijk dekkend netwerk van dergelijke centra. Het RIEC MN is in 2010 gestart als pilot, maar wordt vanaf 2012 structureel. Bij het RIEC Midden Nederland zijn inmiddels de gemeenten Utrecht, Amersfoort, Houten, De Ronde Venen en Weesp aangesloten.

Ook Stichtse Vecht gaat nu meedoen. Stichtse Vecht heeft de ambitie om bij de top 5 van de veiligste gemeenten in de provincie Utrecht te horen. De aanpak van zware criminaliteit is een speerpunt in het coalitieprogramma van de gemeente. "Grotere gemeenten hebben een belangrijke rol in het voorkomen en bestrijden van georganiseerde misdaad" aldus B&W van Stichtse Vecht. Het RIEC MN kan de gemeente ondersteuning bieden bij deze aanpak. Deelname kan bovendien preventief werken en het risico op een eventuele aantrekkende werking van criminelen vanuit omringende gemeenten die al aangesloten zijn bij het RIEC MN, voorkomen.