Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


in werking getreden

Besluit lozen buiten inrichtingen (Blbi) in werking getreden

Op 1 juli 2011 is het Besluit lozen buiten inrichtingen (Blbi) in werking getreden. In dit besluit staan algemene regels voor lozingen die niet vanuit een inrichting plaatsvinden. Voorbeelden hiervan zijn: lozingen afkomstig van bodem- en of grondwatersaneringen, lozingen van grondwater bij ontwatering, lozingen van afvloeiend hemelwater van wegen en andere verharde oppervlakken en lozingen als gevolg van reinigen, conserveren of ander onderhoud aan vaste objecten nabij een oppervlaktewaterlichaam.

De lozingen vanuit een inrichting zijn sinds 1 januari 2008 al geregeld in het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Barim, ook bekend als het Activiteitenbesluit). In beide besluiten gelden inhoudelijk gelijke voorschriften en termijnen.

Indienen van nieuwe meldingen

Een melding voor een lozing op oppervlaktewater kunt u bij ons indienen. Hiervoor kunt u een meldingsformulier downloaden. Naar verwachting kunt u uw meldingen vanaf 1 oktober 2011 digitaal indienen via het "Omgevingsloket online". Deze landelijke centrale voorziening waar burgers en bedrijven digitaal een vergunning kunnen aanvragen en meldingen kunnen doen, wordt hiervoor aangepast.

Heeft u vóór 1 juli 2011 een aanvraag of melding ingediend?

Vergunningaanvragen en meldingen waarop op 1 juli 2011 nog niet definitief is beslist, worden automatisch aangemerkt als melding op grond van het Besluit lozen buiten inrichtingen. U hoeft hiervoor geen actie te ondernemen.

Geen wijzingen in de Keur

In het Besluit lozen buiten inrichtingen zijn de kwalitatieve aspecten van de lozing geregeld. Voor de grondwateronttrekking en de kwantitatieve aspecten van de lozing gelden de regels in het kader van de Keur van het waterschap. Hierin hebben geen wijzingen plaatsgevonden. Op de wegwijzer vergunningen en meldingen kunt u lezen of u hiervoor met een melding kunt volstaan of dat u een vergunning nodig heeft.