KNHS

Evaluatie Bitloos rijden van dressuurproeven binnen de KNHS 4 juli 2011
bitloos website 1

Vanaf 1 april 2010 is het toegestaan bitloos deel te nemen aan dressuurwedstrijd in speciaal hiervoor georganiseerde rubrieken t/m de klasse L2. Om dit mogelijk te maken is er in het Wedstrijdreglement Dressuur dat ingaat per 1 april 2010 een artikel over Dressuurproeven bitloos rijden opgenomen, waarbij ook de toegestane hoofdstellen zijn afgebeeld in de bijlage en zijn de dressuurprotocollen voor deelnemers aan deze rubrieken aangepast.

Nu een jaar later was het tijd om een jaar Bitloos rijden van dressuurproeven binnen de KNHS te evalueren. Een schriftelijke evaluatie heeft plaatsgevonden onder de 23 juryleden die zijn opgeleid om de rubrieken te beoordelen en binnen de werkgroep Dressuurproeven bitloos rijden.
Om het ook daadwerkelijk mogelijk te maken om deel te kunnen nemen aan deze rubrieken zijn het afgelopen jaar wedstrijdorganisatoren benaderd om de rubrieken uit te schrijven tijdens hun wedstrijd. De coördinatie op de wedstrijdkalender voor dressuurproeven bitloos rijden ligt bij de Nederlandse Vereniging voor Bitloos Paardrijden. Het streven was per regio per maand 2 wedstrijden te plannen waar de rubrieken worden uitgeschreven t/m de klasse L2. Dat steven is niet gehaald ondanks de grote inzet van de NVBP en de wedstrijdorganisatoren die hun wedstrijden hebben opengesteld ondanks de beperkte deelname.

In totaal zijn er van 1 april 2010 tot 1 april 2011 29 rubrieken verreden met een totaal van 85 starts. In totaal zijn 22 combinaties dit jaar gestart in deze rubrieken. De kwaliteit van de deelnemers is goed en ligt voor zover dit te vergelijken is gezien het kleine aantal, boven het gemiddelde van de reguliere dressuur. Opvallend is dat in de grote dressuurregios zoals Gelderland, Brabant en Overijssel bijna tot geen wedstrijden zijn opengesteld/ verreden voor het bitloos rijden van dressuurproeven het afgelopen jaar.

De werkgroep heeft geadviseerd op dezelfde voet verder te gaan en geen wijzigingen aan te brengen in de mogelijkheden voor het starten en de optoming.