Gemeente Enschede

Sorry Zwerfafval-team in Enschede


Gekleed in witte overalls liep afgelopen zaterdag het Sorry Zwerfafval-team (S.Z.A.-team) van Nederland Schoon door de binnenstad van Enschede, op zoek naar zwerfafval. Overal waar ze zwerfafval vonden, werd het terrein met lint afgezet en een witte tent opgezet.

De leden van het S.Z.A. team toonden het bewijsmateriaal (het zwerfafval) aan de omstanders. Die kregen de vraag voorgelegd waar ze gistermiddag rond hetzelfde tijdstip waren en of ze wel eens wat op de grond gooien? De toeschouwers die `bekenden' kregen de gelegenheid om publiekelijk sorry te zeggen. Dit leverde veel bekijks van het publiek op.

Wegwerpgedrag
De gemeente Enschede probeert op deze manier in samenwerking met Nederland Schoon mensen aan het denken te zetten over hun wegwerpgedrag. Dit doet de gemeente het hele jaar door met diverse acties. Zoals opschoonacties in de wijken, de #indeton actie gericht op jongeren en een speciaal zwartepietenteam dat tijdens de koopavonden rond Sinterklaas de stad in gaat. Daarnaast kunnen inwoners van Enschede die samen met buurtbewoners de straat willen opschonen, bij de gemeente terecht voor de Zwerfafvalmobiel. Deze aanhangwagen wordt - voorzien van grijpers, hesjes en zakken - op de dag van de opschoonactie overgedragen aan de buurtbewoners zodat ze voldoende hulpmiddelen beschikbaar hebben.

De actie van het S.Z.A.-team is zaterdag eenmalig gehouden en bleek succesvol door de vele toeschouwers die bleven staan.