Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Werkbezoek US Army Corps of Engineers

Publicatiedatum : 4 juli 2011

Hoogheemraad Kees Stam geeft uitleg over onze aanpak bij de versterking van de Markermeerdijken.

The US Army Corps of Engineers heeft onlangs een werkbezoek gebracht aan IJburg. Een hooggeplaatste Amerikaanse delegatie kwam speciaal naar Nederland om kennis op te doen hoe wij hier omgaan met klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel.

Doel van het werkbezoek is volgens organisator Florida Earth Foundation: "The US Army Corps of Engineers focus looks at the Netherlands from the perspective of engineering science associated with water and the ways in which the Dutch have addressed dealing with nature's calamities over the span of a thousand years. Climate Change and Sea Level Rise are the core of this Program."

Het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam (IBA) organiseerde voor de Amerikaanse delegatie een informatieve werksessie in samenwerking met HHNK, Projectbureau IJburg en Royal Haskoning.

Out of the box

Naast een presentatie van projectdirecteur Igor Roovers en een toelichting op natuurcompensatie door Royal Haskoning gaf hoogheemraad Kees Stam in zijn presentatie een toelichting op de dijkversterkingen rondom het Markermeer. Hierbij ging hij in op onze expertise op het gebied van dijkversterkingen en de visie voor de toekomst. Hij vertelde over de aanpak van de versterking van de Markermeerdijken: HHNK kijkt hierbij niet alleen naar de gangbare manieren van versterken, maar ook naar `out of the box' oplossingen als een oeverdijk. De Amerikanen hadden veel belangstelling voor de praktijkproef 'dijken op veen', dat de sterkte van dijken op veen onderzoekt. De resultaten van dit onderzoek zijn ook in de Verenigde Staten toe te passen. Daarnaast is er aandacht voor de inpassing. Bij versterking van een dijk draait het niet alleen om het op orde brengen van de veiligheid, maar is er ook oog voor de omgeving. De versterking moet passen bij bijvoorbeeld infrastructuur, natuur en recreatie.

De Markermeerdijken maken deel uit van het nationale Hoogwaterbeschermingsprogramma. Dit is een omvangrijk en kostbaar project waarvoor HHNK in Noord-Holland maar liefst 120 kilometer duin en dijk versterkt.