Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 04-07-2011 Woonvisie Donner blijkt buitengewoon eenzijdig

Minister Donner bevoordeelt in zijn `Woonvisie' (toekomstige) woningeigenaren en legt de rekening bij huurders. Hoewel de minister schrijft dat woningzoekenden de mogelijkheid moeten hebben om te kiezen tussen huren of kopen, is een gelijkwaardige behandeling van huur en koop ver te zoeken. De Woonbond betreurt dit zeer.

De Eerste Kamer vroeg eind 2010 al aan Donner om een integrale visie op de woningmarkt te presenteren. Op 1 juli maakte de minister zijn langverwachte visie bekend: hoofdelementen zijn meer marktwerking en meer eigenwoningbezit.

Afbeelding: woonvisie Donner De Woonvisie is vooral een opsomming van eerder aangekondigde maatregelen.

De enige nieuwe maatregel is verlaging van de overdrachtsbelasting voor koopwoningen.

Verder staan er maatregelen in die al in het regeerakkoord werden aangekondigd:


- de hypotheekrenteaftrek blijft ongewijzigd
* huurwoningen in zogenaamde schaarstegebieden krijgen er 25 woning-waarderingspunten bij, waardoor de maximale huur tot 120 euro per maand kan stijgen

* huurders in de sociale huursector met een inkomen boven de EUR 43.000 krijgen
5 procent extra huurverhoging.

Selectieve uitwerking

Hoewel de minister ongewenste effecten op de huidige huur- en koopmarkt signaleert, werkt hij dit vervolgens zeer selectief uit. Zo beweert hij de doorstroming te willen bevorderen, maar dat het 25-puntenplan de doorstroom van huurders in schaarstegebieden volledig zal stilleggen, is nergens te lezen.

Betaalbaarheid huurwoningen in het geding

In de Woonvisie worden weinig woorden besteed aan de betaalbaarheid. Alleen in de toelichting staat de constatering dat het met de woonlasten van huurders wel meevalt. De Woonbond maakt zich juist ernstig zorgen over de betaalbaarheid voor huurders. De bezuinigingen op de huurtoeslag raken de allerlaagste inkomens, de extra punten in schaarstegebieden leiden tot fors hogere huren en middeninkomens komen niet meer in aanmerking voor sociale huurwoningen.

Verkoop van sociale huurwoningen

De minister kondigt in de Woonvisie aan de sociale huursector flink te willen inkrimpen. Het kabinet zal de verkoop van corporatiewoningen aan bewoners en aan commerciële verhuurders maximaal stimuleren. Dit gaat regelrecht tegen de wens van de Woonbond in. Een brede corporatiesector is belangrijk voor betaalbare en goede woningen en voor leefbare wijken.

Geen integrale visie

In plaats van huur en koop gelijkwaardig te benaderen, worden kopers in de Woonvisie verreweg bevoordeeld ten opzichte van huurders. De Woonbond beschouwt het document daarom niet als een integrale visie op de woningmarkt.