ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


Geef feedback op manifesto over 'overheidscloud'

4 jul 2011 om 16:36

De Nederlandse overheid onthulde dit voorjaar haar strategie op het gebied van cloud computing. Duidelijk is dat de overheid gaat voor een 'private cloud'. In een brief aan de Tweede Kamer van 20 april jl. zegt minister Donner dat het kabinet heeft gekozen 'voor een aanpak waarbij de mogelijkheden van cloud computing gericht in gesloten vorm worden ingezet met als doel hogere prestaties tegen lagere beheerkosten en een groter gebruikersgemak.'

Het Saas~Cloud Netwerk van ICT~Office heeft via een aantal expertsessies ideeën kunnen aandragen die een rol hebben gespeeld bij de beleidsvorming over cloud computing van de overheid. Op dit moment worden de overheidsvoornemens verder uitgewerkt. In dat kader hebben bedrijven ook hun visie kunnen geven over de wijze, waarop de diverse datacenters van de overheid het best kunnen worden samengevoegd tot de voorgenomen private overheidscloud.

Daarmee is natuurlijk nog geen eind gekomen aan het nadenken over de verdere ontwikkeling van het cloudbeleid van de overheid. De softwarearchitecten Daan Rijsenbrij en Martin van den Berg publiceerden op persoonlijke titel een manifesto, waarin zij een aantal kanttekeningen plaatsen bij de beoogde cloudstrategie en ook iets zeggen over de vereiste professionaliteit voor het succesvol doorontwikkelen van de overheidsclouddiensten. De stuurgroep van het Saas~ Cloud Netwerk van ICT~Office vindt het manifesto een interessante basis voor discussie en nodigt de leden van het SaaS~Cloud Netwerk uit om aan de hand van de 12 stellingen feedback op dit manifesto te leveren en suggesties te doen voor vervolgstappen. De opstellers hebben toegezegd de feedback te zullen verwerken in de eindversie van het manifesto, die aan het einde van dit jaar klaar moet zijn.