Royal Haskoning


CLEARWATER PROJECT MAAKT GETIJDENSTROOMENERGIE MOGELIJK IN NEDERLAND 04-07-2011
Het Clearwater Project beoogt getijdenstroomenergie uit de Oosterscheldekering te genereren met behulp van speciale getijdenstroomturbines. Het Clearwater Project is opmerkelijk, omdat er energie wordt gegenereerd uit de relatief lage stroomsnelheden die horen bij het beperkte getijdeverschil zoals we dat in Nederland kennen. Dit was tot nu toe nog niet mogelijk op een efficiënte en kosteneffectieve manier. Het gaat om een beproefde technologie, met wereldwijd meerdere projecten in de pijplijn. Getijdenturbines worden gewoonlijk gebruikt in gebieden met sterke getijdenstromen. Getijdenstroomenergie wordt hiermee een zeer duurzame en milieuvriendelijke vorm van hernieuwbare energie toe te passen in alle delta's in de wereld.
In het Clearwater Project wordt de geavanceerde technologie van Atlantis Resources Corporation gecombineerd met de specialistische technische kennis, ervaring en expertise van de Nederlandse ondernemingen Ballast Nedam, Delta, IHC Merwede en Royal Haskoning. Met het initiatief van dit consortium wordt naar schatting 50% van de totale economisch winbare vrije-stroomenergie in Nederland veiliggesteld. Deze enorme doorbraak biedt perspectieven voor getijdenstroomenergie in delta's waar ook ter wereld.

Het toepassen van een dergelijke technologie is een belangrijke ontwikkeling in alternatieve energie-opwekking. Het gebruik van getijdenstroom en waterkracht als energiebronnen in Nederland wordt vooralsnog beperkt door de rivieren- en getijdencondities die kenmerkend zijn voor delta's. De efficiënte en kosteneffectieve toepassing van getijdenstroombronnen in Nederland biedt ook mogelijkheden voor getijdenstroomenergie voor vele andere delta's wereldwijd.

Het Clearwater Project is als businesscase gepresenteerd aan het Topteam Water, dat ter bevordering van de export in de Nederlandse watersector de top van het Nederlandse bedrijfsleven, onderzoeksinstituten en overheidsinstellingen heeft uitgenodigd om businesscases in te dienen die kunnen bijdragen aan versterking van de export in de watersector. Een aantal businesscases is op 17 juni 2011 aan het Nederlandse Ministerie van Economische zaken (minister Verhagen) voorgelegd voor onmiddellijke implementatie in Nederland, met de aansporing en steun van het Topteam om de juiste omstandigheden te creëren voor een vlotte implementatie. Het Clearwater-initiatief sluit prima aan op de ambitie van de provincie Zeeland om Water Energy Valley te worden.

Het doet het Clearwater-consortium genoegen dat haar businesscase is uitgeroepen tot proefproject en dat het project de steun van het Topteam heeft. De verwachting is dat de gebundelde kracht en inzet van het consortium, het Topteam Water en de overheid een vlotte implementatie tot gevolg zal hebben.

Het Clearwater-consortium bestaat uit het Zeeuwse nutsbedrijf DELTA, IHC Merwede, Ballast Nedam, Royal Haskoning en Atlantis Resources Corporation.