Gemeente Rotterdam

realisme en slagkracht!

Verantwoording Dagelijks Bestuur Hoogvliet

04 juli 2011 | Deelgemeente Hoogvliet | nieuwsbericht

Hoogvliet wordt nu ruim een jaar bestuurd door een geheel nieuw dagelijks bestuur.
Dagelijks Bestuur Hoogvliet

Van links naar rechts: Yvonne Bekker, Edwin Smid en Ingeborg Hoogveld

Wij realiseren ons dat wij sinds mei vorig jaar staan voor een flinke taak. Daar zetten wij graag de schouders onder! Er lag bij ons aantreden een enorme uitdaging door de flinke bezuinigingen die het college de deelgemeente vorig jaar heeft opgelegd.

Inmiddels is de jaarrekening gepresenteerd en is er orde op zaken gesteld om ondanks de tegenwind toch resultaat te boeken en de beste keuzes te maken waarmee de bewoners van Hoogvliet vooruit kunnen. Waar wij voor staan is slagkracht en realisme. Doen met wat we hebben en daarin scherpe keuzes maken.

Wij willen graag terugblikken op de resultaten van het afgelopen jaar. Dat zullen wij regelmatig doen. Een goed bestuur heeft immers de taak vinden wij, om met regelmaat aan haar burgers te verantwoorden wat zij heeft gedaan.

Wat hebben wij gedaan?

Het afgelopen jaar zijn wij aan de slag gegaan de doorontwikkeling van de Multifunctionele accommodatie (MFA) in Oudeland, heeft het project Buurt Bestuurt vorm gekregen. Ook is er een inhaalslag gemaakt met de ontwikkeling van de groene gordel en is de financiële taakstelling, noodzakelijk door de bezuinigingen van vorig jaar, behaald.

MFA Oudeland: investeren in Oudeland

Oudeland is het stukje Hoogvliet waar de komende jaren flink in geïnvesteerd wordt. Waar de resultaten van de herstructurering in andere gebieden al goed zichtbaar is moet er in Oudeland een inhaalslag gemaakt worden. Dat gaat dit jaar nog gebeuren. Het afgelopen jaar hebben de plannen voor een Multifunctioneel Centrum (MFA) waar scholen en voorzieningen samen worden ondergebracht definitief vorm gekregen. De MFA komt er! En eind deze maand wordt de eerste paal geslagen voor de MFA Oudeland.

Buurt Bestuurt: bewoners aan zet

Buurt Bestuurt is voor ons de ultieme vorm van bewonersparticipatie. Niet denken vóór de bewoners maar de bewoners het zélf laten bedenken. In dit geval over wat nodig is om een buurt veiliger en meer leefbaar te maken. Het afgelopen jaar zijn twee burgerpanels van start gegaan, één in Oudeland en één in Maasranden. Bewoners, deelgemeente en partners gaan in overleg waarbij bewoners aangeven welke punten in de wijk zij voor een periode van drie maanden aangepakt willen hebben. Dat lossen wij dan ook op, samen met onze partners: de Roteb, politie en Stadstoezicht.

De groene Gordel: doorpakken

De ontwikkeling van de groene gordel dreigde aan ambitieuze plannen ten onder te gaan. Het bestuur heeft daar orde op zaken gesteld. Er zijn realistische en haalbare doelen gesteld en samen met bewoners is de afgelopen periode gekeken hoe de plannen in het gebied aan de rand van Oudeland en de omgeving van het jachthaven gebied concreet uitgewerkt kunnen worden. Bewoners hebben tijdens diverse informatieavonden kunnen reageren op de plannen en suggesties kunnen doen

Financien op orde

Dat Hoogvliet voor grote bezuinigingen staat is niemand ontgaan. Belangrijk om deze ontwikkeling het hoofd te bieden is zorgen voor een gezonde basis. Wij hebben het afgelopen jaar ook daar scherpe keuzes in moeten maken en gaan die ook niet uit de weg. De vorige bezuiniging is in goede banen geleid, waarbij het bestuur ook de keuze heeft moeten maken om ook in het eigen ambtelijk apparaat te snijden.

Wij noemen hierboven een aantal zaken die aangepakt zijn en onze kracht zit in het feit dat wij moeilijke keuzes niet uit de weg gaan maar met realisme en voortvarendheid datgene doen waarmee Hoogvliet gezien de omstandigheden, toch beter van wordt en een echt toekomstperspectief heeft.

Het dagelijks bestuur van de deelgemeente Hoogvliet,

Edwin Smid, Yvonne Bekker en Ingeborg Hoogveld

Dit artikel is een onderdeel van een serie van vier, over het dagelijks bestuur van Hoogvliet. Volgende week vertelt Edwin Smid, voorzitter van de deelgemeente wat hij belangrijk vindt voor Hoogvliet.