Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht

27 juni 2011 110627R

Artist-in-residence Edith Dekyndt ontmoet wetenschappers Radboud en FC Donders

Kunstenares Edith Dekyndt staat bekend om de relaties die ze legt tussen kunst en wetenschappelijk onderzoek. Op maandag 4 juli onderzoekt ze samen met wetenschappers van het FC Donderscentrum en de Radboud Universiteit de relatie tussen kunst en hersenonderzoek in het symposium 'Grijze massa'. Het is voor iedereen gratis toegankelijk.

Dekyndt was de afgelopen twee maanden als artist-in-residence bewoner van het zestiende eeuwse Besiendershuis. Ze is artist-in-residence op uitnodiging van de commissie Beeldende Kunst van de Radboud Universiteit en het UMC St Radboud. De kunstenares, afkomstig uit Tournai in België, staat bekend om het opzoeken van de randen van de exacte wetenschap. De Commissie Beeldende Kunst Radboud Universiteit & UMC St Radboud (CBK) wil via initiatieven met kunst op de campus de gedachtenwereld van wetenschappers, studenten en andere geïnteresseerden openhouden en hen in hun wetenschapsbeoefening prikkelen en stimuleren.

Dekyndt bezocht verschillende afdelingen en faculteiten binnen de Radboud Universiteit, het Universitair Medisch Centrum St Radboud en het FC Donderscentrum. Ze heeft onder andere kennis gemaakt met verschillende onderzoeken waarin mensen onbewust reageren op prikkels en onderzoeken waarin impulsen in het brein handbewegingen uitlokken.De ontmoetingen leverden voor zowel kunstenares als wetenschappers nieuwe ideeën op.

Dekyndt heeft de voorbije jaren een bijzonder oeuvre ontwikkeld dat bestaat uit videowerken, diaprojecties, sculpturen en geluidswerken. In haar kunstwerken verwerkt ze op een speelse manier wetenschappelijk geavanceerde technieken. Zo experimenteert ze in haar videowerken met de beperkingen van opnametechniek en bij verschillende kunstwerken speelt ze met zwaartekracht waarbij objecten lijken te zweven. Dankzij haar specifieke ingrepen weet ze poëzie uit de exacte wetenschappen naar voren te halen.

Werk van Dekyndt is te vinden in vele musea wereldwijd, zoals in Japan, Israel, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en bijvoorbeeld in het New Yorkse MoMa in de Verenigde Staten.

Dekyndt is de derde artist-in-residence in het Besiendershuis. Schrijver Thomas Verbogt en juwelenontwerpster Trinidad Contreras gingen haar voor. De gemeente Nijmegen stelt het zestiende-eeuwse Besiendershuis bij de Waalkade ter beschikking aan kunstenaars. Steeds voor twee maanden. De kunstenaars worden voorgedragen door gevestigde Nijmeegse culturele instellingen: Marzee, Literair Productiehuis Wintertuin, Architectuur Centrum Nijmegen en de kunstcommissie van de Radboud Universiteit en het UMC St Radboud.

Programma 'Grijze massa' maandag 4 juli

19.30 welkom Andree van de Kerckhove, intendant AIR Besiendershuis

19.40 openingswoord wethouder cultuur Henk Beerten

19.50 'Over kunst en wetenschappen' door prof.dr. Hub Zwart,

directeur Institute for Science, Innovation and Society

10.05 Edith Dekyndt doet verslag van haar verblijf en de betekenis

van de airtist-in-residenceperiode voor haar kunstenaarschap.

Daarbij presenteert ze enkele van haar kunstwerken

20.30 Pauze

21.00 Reflecties op de samenwerking met Edith Dekyndt door dr. Floris

de Lange en Ph.D. Lennart Verhagen van het FC Donderscentrum.

21.20 'Betekenis van hersenonderzoek voor kunst' door prof.dr. Peter Hagoort,

directeur FC onderscentrum

21.30 Afsluiting door Daan Van Speybroeck, kunstcoördinator Radboud

Universiteit en UMC St Radboud.

21.40 Naborrel en gelegenheid Edith Dekyndt te ontmoeten

22.30 Einde

Locatie: Huygensgebouw, collegezaal HG00.303, Heyendaalseweg 135 Nijmegen

Meer informatie:



Gemeente Nijmegen