Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leeuwarden, 29 juni 2011

Informatica en semiotiek binnen de geesteswetenschappen

De Fryske Akademy houdt op 4, 5 en 6 juli het 13de ICISO-congres. ICISO is de Internationale Conferentie voor Informatica en Semiotiek binnen Organisaties. Het congres wordt gehouden in congres- en studiecentrum It Aljemint van de Fryske Akademy aan de Doelestraat te Leeuwarden. Het thema van deze conferentie is Computational Humanities. Oftewel, hoe kan men binnen de geesteswetenschappen gebruik maken van technieken en methoden vanuit de informatica en inzichten vanuit de semiotiek? Zowel de inzet van webtechnologie als modelleringstechnieken komen daarbij aan de orde.

Digitale methoden
De conferentie telt zes parallelsessies en een drietal hoofdlezingen. De hoofdlezingen worden verzorgd door de professoren John Nerbonne (Rijksuniversiteit Groningen), Kalevi Kull (Universiteit van Tartu, Estland) en Frans Zwarts (University Campus Fryslân). Vanuit de Fryske Akademy houdt directeur-bestuurder prof. dr. Reinier Salverda de lezing 'Language play, De Saussure and computational humanities'. Prof. dr. René Jorna en dr. ir. Niels Faber spreken over computermodellen en taaldiversiteit en prof. dr. Arjen Versloot over toponiemen in geografische informatiesystemen. Daarnaast komt ook Alfalab aan de orde, een project om het gebruik van digitale methoden in geesteswetenschappelijk onderzoek te bevorderen. De Fryske Akademy heeft hier aan meegewerkt met een aantal onderzoeksinstituten.

De deelnemers aan het congres komen uit diverse windstreken. Naast mensen uit Nederland, komen er deelnemers uit Brazilië, China, Saoedi-Arabië, Frankrijk, Estland en Finland. Per dag zijn er zo'n 25 aanwezigen, dat zijn naast wetenschappers, mensen uit de praktijk, de industrie en de consultancy Het ICISO-congres werd drie keer eerder in Nederland gehouden: twee keer in Twente en een keer in Groningen.


---

Meer informatie over de ICISO-conferentie en het volledige programma zijn te lezen op de website: www.orgsem.org/2011

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht