Rijksvoorlichtingsdienst

Staatssecretaris Ben Knapen op werkbezoek naar Indonesië

Aankondiging

Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken komt begint op 4 juli aan een vierdaags werkbezoek aan Indonesië.

Knapen wil daar bespreken hoe de ontwikkelingsrelatie met het land wordt voortgezet op basis van de nieuwe speerpunten. Hij wil ook bezien hoe verdere stappen gezet kunnen worden van ontwikkelingssamenwerking naar een bredere relatie, gebaseerd op wederzijds belang.

Op de agenda staan gesprekken met de coördinerend minister voor Economische Zaken, de minister van Planning, de bewindslieden van Justitie en Mensenrechten, Landbouw, Maritieme Zaken en Visserij, en de gouverneur van Jakarta. De staatssecretaris ontmoet ook vertegenwoordigers van lokale en internationale non-gouvernementele organisaties en het (Nederlandse) bedrijfsleven.

De reis staat in het teken van de OS-speerpunten waar Nederland goed in is en waar Nederlandse bijdragen verschil kunnen maken: veiligheid en rechtsorde, voedselzekerheid, water en sanitatie. Ook het belang van mensenrechten, economische ontwikkeling en duurzame handel komen aan de orde.

Zo bezoekt de staatssecretaris Kalimantan waar hij spreekt met lokale ontwikkelingsorganisaties over duurzame handel en productie van bijvoorbeeld palmolie en over de gevolgen van ontbossing voor de lokale bevolking, klimaat en natuur.

In Jakarta bezoekt de staatssecretaris de plaats waar de Indonesische regering plannen heeft voor de aanleg van een waterkering, de Coastal Sea Defence, die de stad moet beschermen tegen overstromingen.

De staatssecretaris sluit zijn reis af met een bezoek aan een visserijproject en gesprekken met het bedrijfsleven ter plaatse over voedselzekerheid.

Indonesië valt in de categorie OS-partnerlanden met een goede economische groei, waar echter ongeveer honderd miljoen (van de in totaal 240 miljoen) mensen moeten rondkomen van minder dan 2 dollar per dag en waar de economische ontwikkeling sterk verschilt per regio.

Noot voor redacties (niet voor publicatie)

Noot voor redacties