Raad van State


maandag 4 juli 2011
10.00 uur
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Roosendaal van het bestemmingsplan 'Onthaalpoort Visdonk'. De gemeente wil met het plan de kwaliteit van het natuurgebied Visdonk/Rozenven verbeteren. Zo wordt het speelbos aangepakt en wordt het gebied autovrij gemaakt. Ook maakt het plan de bouw van een horecagelegenheid mogelijk en wordt het zogenoemde Theehuis uitgerust met een milieu-educatief centrum. Een aantal omwonenden komt tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij verzetten zich tegen de komst van het restaurant Catszand naar het natuurgebied en vrezen overlast van de horecagelegenheid. Met name de mogelijkheid voor het geven van feesten is hen een doorn in het oog. Ook maken zij zich zorgen dat het restaurant zich zal ontwikkelen tot een partycentrum, zodat de rust in het gebied tot het verleden behoort. (zaaknummer 201008335/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Oldebroek van het bestemmingsplan 'Buitengebied 2007'. Het plan regelt het gebruik van gronden en gebouwen in het buitengebied van de gemeente Oldebroek. Een groot aantal inwoners en bedrijven is het niet eens met het plan en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Enkele inwoners verzetten zich tegen het plan omdat het volgens hen te weinig mogelijkheden biedt voor woninguitbreiding of de bouw van een (tweede) woning op hun perceel. Ook wensen sommigen een woonbestemming voor hun recreatiewoning. De exploitanten van het recreatiepark IJsselheide zijn het er niet mee eens dat in het plan is bepaald dat het park bedrijfsmatig moet worden geëxploiteerd. Ook verzetten zij zich tegen het verbod om de recreatiewoningen permanent te kunnen bewonen. Viel Plantencentrum is het niet eens met de spuitzone. In het plan is bepaald dat er niet met bestrijdingsmiddelen mag worden gespoten in een straal van 50 meter rondom woningen. Volgens het bedrijf betekent dit dat hij een strook grond van ruim 25 meter niet langer kan bespuiten, terwijl dat op grond van het vorige plan wel mocht. Ook hebben enkele inwoners bezwaar tegen de uitbreidingsmogelijkheden van de intensieve veehouderijen aan de Bovendwarsweg en de Veenweg. (zaaknummer 201001276/1)

11.30 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Venlo om een bouwvergunning te verlenen voor de uitbreiding van het bedrijf Adventure World of Taurus aan de Rijksweg in Velden. Het gemeentebestuur had eerder nog wel een bouwvergunning en vrijstelling van het plan verleend voor het project, maar zag daar in februari 2010 alsnog vanaf. Volgens het gemeentebestuur is het niet mogelijk om een vrijstelling van het plan te verlenen. Voor het gebied zou namelijk een nieuw bestemmingsplan vastgesteld moeten worden, en omdat dat nog niet is gebeurd en er ook geen zogenoemd 'voorbereidingsbesluit' is genomen, kan er geen vrijstelling worden verleend, aldus het gemeentebestuur. Adventure World vindt dat het gemeentebestuur de vrijstelling niet vanwege een formeel punt had mogen weigeren. De rechtbank in Roermond oordeelde in oktober 2010 dat het gemeentebestuur in strijd heeft gehandeld met het fair-playbeginsel, door een nieuw voorbereidingsbesluit niet af te wachten en de vrijstelling direct te weigeren. Het gemeentebestuur van Venlo is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201011333/1)

12.15 uur

Zitting over de weigering door het bestuur van het Faunafonds om schadevergoeding toe te kennen aan een man uit Grubbenvorst. De man had om schadevergoeding gevraagd vanwege de schade die konijnen aan zijn boomkwekerij hadden aangebracht. Volgens het Faunafonds wordt geen schadevergoeding uitgekeerd als de schade is veroorzaakt door dieren die in heel Nederland belangrijke schade aanrichten in de landbouw. Bovendien zijn er voldoende mogelijkheden bestaan om schade te voorkomen, bijvoorbeeld door het plaatsen van een konijnenwerend raster aldus het Faunafonds. De man is het hier niet mee eens. Volgens hem heeft hij ruim EUR 180.000 schade geleden en was het niet mogelijk om in bevroren grond een konijnenwerend raster te plaatsen. De rechtbank in Roermond oordeelde in november 2010 dat het Faunafonds beter had moeten motiveren waarom de man niet toch in aanmerking kwam voor een schadevergoeding. Daarbij nam de rechtbank in aanmerking dat het in de winter van 2010 om een bijzonder lange vorstperiode ging waarbij ook minder konijnen werden afgeschoten. Het Faunafonds is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201012247/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Den Bosch van het bestemmingsplan 'Vughterpoort'. Het plan heeft betrekking op het gebied Vughterpoort dat aan de oostzijde wordt begrensd door de overkant van de Dommel en aan de westzijde door de spoorbaan Eindhoven - Den Bosch. Aan de zuidzijde en de noordzijde sluit het plan onder meer aan op de gemeentegrens met Vught. In het bestemmingsplan wordt een voetgangersbrug mogelijk gemaakt over het spoor en de randweg bij de Isabellalaan. De vereniging Spoorzicht vreest aantasting van de privacy van omwonenden doordat voetgangers vanaf de brug in hun achtertuinen zouden kunnen kijken. Verder vindt de vereniging dat de brug niet geschikt is voor mindervaliden en mensen met kinderwagens. De gemeenteraad had voor een tunnel moeten kiezen, aldus de vereniging. De vereniging is het ook niet eens met de mogelijkheid in het plan om vier woningen te bouwen op de plaats van een autogarage aan de Willem van Oranjelaan. Daarom komen zij tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201008057/1)