Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Twence en ForFamers onderzoeken mestverwerkingsmogelijkheden

ForFarmers, producent en leverancier van onder meer veevoeders en Twence Afval en energie onderzoeken gezamenlijk de mogelijkheden voor de productie en levering van mineralen en grondstoffen uit mest. Twence-directeur Jan Rooijakkers en Bert-Jan Ruumpol RA, algemeen directeur van ForFarmers, hebben hiertoe een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

.

Als producent en leverancier van veevoeders en meststoffen wil ForFarmers bijdragen aan de reductie van het mineralenoverschot van de Nederlandse veehouderij. Een economisch verantwoorde verwerkingsmethode van mest is hiervoor essentieel. Twence ziet grootschalige mestverwerking als een potentieel nieuwe bedrijfsactiviteit, die aansluit bij de core business afvalverwerking en energieopwekking uit afval. Bovendien hebben de Twentse gemeenten, in hun rol van aandeelhouder, Twence gevraagd een bijdrage te gaan leveren in de keten van mestverwerking en de duurzame energievoorziening.

Het onderzoek richt zich zowel op de productie van energie uit mest, bijvoorbeeld door vergisting, als op het terugwinnen van grondstoffen en een combinatie van beide. De uitkomsten kunnen ertoe leiden dat ForFarmers en Twence samen de mogelijkheden onderzoeken voor de realisatie van één of meerdere mestverwerkingsinstallaties.

Twence in het kort
Twence is een afvalverwerkingsbedrijf dat energie en grondstoffen produceert. Het bedrijf verwerkt al het huishoudelijke afval en veel van het bedrijfsafval uit de regio Twente. Het afval wordt veilig en volgens de laatste stand van de techniek gescheiden, geschikt gemaakt voor hergebruik, gecomposteerd, verwerkt in de afvalenergiecentrale of - als het niet anders kan - gestort. In 2010 verwerkte Twence meer dan 920.000 ton afval op de locaties Boeldershoek en Elhorst-Vloedbelt. Ruim 95% daarvan werd omgezet in grondstoffen, bouwstoffen en elektriciteit. Sinds 2010 levert Twence ook energie in de vorm van warmte aan Essent Marssteden (stadsverwarming Enschede) en in de vorm van stoom aan AkzoNobel (voor zoutproductie in Hengelo).

Twence met zijn hoofdvestiging aan de A35 tussen Hengelo en Enschede, is een groeiend bedrijf waar ruim 200 mensen werken. De Twentse gemeenten zijn de grootste aandeelhouder.

Twence dient het milieu en werkt aan de toekomst: toekomstige generaties moeten kunnen rekenen op een verantwoorde en betaalbare verwerking van afval.

ForFarmers in het kort
ForFarmers is een moderne en ambitieuze onderneming die actief is in Nederland en Duitsland. Haar kernactiviteit is de afzet van voeders en handelsartikelen. Onder ForFarmers vallen meerdere mengvoerbedrijven, FarmFeed (vochtrijke voeders, ruwvoeders, enkelvoudige voeders en strooisels) en andere deelnemingen. Ook heeft ForFarmers een meerderheidsaandeel in Cefetra, die als Supply Chain Manager actief is op het gebied van grondstoffen voor met name de mengvoerindustrie. Bij ForFarmers zijn in totaal 850 medewerkers (fte) actief. De geconsolideerde jaaromzet bedraagt E 4,2 miljard, de afzet mengvoeders 2,4 miljoen ton. De bedrijfsvoering van ForFarmers is gestoeld op de kernwaarden ambitie, rendement en duurzaamheid.

ForFarmers, Postbus 91, 7240 AB Lochem. T: +31 (0)573 28 88 07, info@forfarmers.eu, www.forfarmers.eu