Ingezonden persbericht


Persbericht

Nieuwe IFRS-pensioenregels leveren huiswerk op voor werkgevers en accountants

Rotterdam, 4 juli 2011 - De internationale regelgever (IASB) heeft onlangs IAS 19 ingrijpend herzien. Voor de Nederlandse praktijk levert deze herziening een gemengd beeld op waarvan de gevolgen per pensioenregeling moeten worden bestudeerd door werkgever en accountant. Zo stelt Deloitte in een vandaag gepubliceerde brochure.

De IASB heeft de herziening vooral aangegrepen om winstegalisatie door middel van het uitstellen van actuariële mee- en tegenvallers (corridor-benadering) niet langer toe te staan. Dit betekent dat het bedrijfsresultaat en het eigen vermogen van een werkgever met een toegezegde pensioenregeling (defined benefit DB) zullen meebewegen met de financiële positie van het pensioenfonds. De IASB dwingt verder de werkgevers om nog meer informatie te geven over de risico's en kenmerken van hun toegezegde pensioenregelingen.

Ralph ter Hoeven, partner bij Deloitte Accountants , hoogleraar aan de Universiteit van Groningen en lid van de werkgroep IAS 19 van de IASB, stelt dat de eliminatie van de corridor-benadering breed werd gedragen binnen de IASB en de werkgroep. "Gesteund door mijn Nederlandse achterban heb ik nadrukkelijk aangegeven dat wij veel meer zien in een fundamentele herziening van IAS 19 in plaats van het eenzijdig aanpakken van een enkel element binnen IAS 19. Hier werd helaas door de IASB niet naar geluisterd. De corridor moest worden verwijderd". Nederland heeft, volgens Ralph ter Hoeven, het wel voor elkaar gekregen dat de strenge voorwaarden voor classificatie als toegezegde-bijdrageregeling (defined contribution: dc) iets zijn versoepeld. "Een beperkt risico hoeft niet meer onmiddellijk te leiden tot DB. Dit betekent dat werkgever en accountant moeten nagaan in hoeverre risico's op nabetalingen en premieverhogingen aanwezig zijn en op basis van deze analyse de classificatie moeten heroverwegen. "

Een ander door Nederland ander 'binnengehaald' punt is dat bij de waardering van de (DB)-pensioenverplichting Nederlandse kenmerken zoals risicodeling tussen werkgever en deelnemers moeten worden meegenomen. Dit betekent volgens Ter Hoeven dat de verplichting dichter in de buurt komt van het door de werkgever te financieren deel van de pensioentoezegging.

De herziene standaard gaat in per 1 januari 2013 en moet nog worden goedgekeurd door de Europese Unie.

Over de publicatie
De publicatie 'IAS-19 Employee benefits. A closer look at the amendments made bij IAS 19R' wordt gratis ter beschikking gesteld op www.deloitte.nl

Noot voor de redactie /