Ingezonden persbericht


Den Haag, 4 juli 2011

Vragen van het lid Arib(PvdA) over de hoge perinatale sterfte in den Haag

aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


1.

Bent u op de hoogte van het feit dat de perinatale sterfte bij creoolse vrouwen in den Haag 2.5 keer hoger is dan gemiddeld en dat één op de 43 baby's sterft rond de geboorte? *


2.

Bent u op de hoogte van het feit dat de perinatale sterfte bij vrouwen in achterstandswijken in den Haag ook veel hoger is en dat één op de 65 baby's sterft rond de geboorte? *


3.

Wat vind u van het feit dat onder laagopgeleiden de sterfte het hoogst is en dat zij twee keer meer kans hebben om hun kind te verliezen dan hoger opgeleiden?


4.

Wat is uw reactie op de bevinding dat vrouwen veel te laat naar de verloskundige gaan? Welke gerichte maatregelen gaat u nemen om dit te veranderen?


5.

Welke specifieke maatregelen worden genomen gericht op het terugdringen van babysterfte bij antilliaanse, surinaamse, afrikaanse turkse en marokkaanse zwangere vrouwen?


6.

Heeft u in antwoord op vragen over hogere babysterfte in drie Amsterdamse stadsdelen aangegeven dat u het er mee eens bent dat babysterfte ook op lokaal niveau moet worden aangepakt, met een specifieke aanpak per stadsdeel of gemeente?


7.

Vind u het verantwoord gezien de grote verschillen in babysterfte en de onderzoeken die wijzen op de noodzaak van gericht beleid met een specifieke aanpak per stadsdeel of gemeente, een experiment te starten dat twee jaar duurt? Betekent dit dat u pas over meer dan twee jaar daadwerkelijk gericht beleid met een specifieke aanpak per stadsdeel of gemeente gaat uitvoeren?


8.

Zij de ervaringen en de kennis uit en de resultaten van het Rotterdamse programma "Klaar voor een kind" wel voldoende basis voor dit experiment in zes gemeenten, maar onvoldoende om nu al over te gaan tot gericht beleid? Waarom?


9.

In welke zes gemeenten zal de komende twee jaar onderzocht worden wat de slaag en faalfactoren zijn van de uit te voeren zorgexperimenten? Om welke zorgexperimenten gaat het en in hoeverre zijn resultaten van deze zorgvormen al bekend door onderzoek cq in wetenschappelijke literatuur?


10.

Hoe zijn de bezuinigingen op leefstijladviezen zoals stoppen met roken en dieetadvisering te rijmen met de door u aangegeven prioriteit voor het terugdringen van babysterfte?

*RTL nieuws 2-7-2011

PvdA-Voorlichting



Ingezonden persbericht