Volksgezondheid communiceert over gsm-straling

04/07/2011 12:00

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu actualiseert haar communicatie over gsm-straling na de mededeling van het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek (IAKO).

Volgens de recente communicatie van het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek (mei 2011) zou het kunnen dat er een verhoogd risico op hersenkanker is bij het intensieve gebruik van een mobiele telefoon. Het IAKO heeft radiogolven (want dit is wat men 'gsm-straling' noemt) daarom geklasseerd als 'mogelijk kankerverwekkend bij mensen' (2B).

De bezorgdheid over de mogelijke gevolgen op lange termijn van intensief gsm-gebruik is niet nieuw. Al in 2004 heeft de Hoge Gezondheidsraad hierover een advies uitgebracht.

Op basis van dit advies, en ingegeven door het voorzorgsprincipe, heeft de FOD Volksgezondheid tips voor gsm-gebruik geformuleerd. Deze tips werden opgenomen in de brochure "Elektromagnetische velden en gezondheid: uw wegwijzer in het elektromagnetische landschap", waarvan de eerste editie in 2008 werd gepubliceerd. Behalve tips voor gsm-gebruik geeft de brochure toelichting bij de bestaande wetenschappelijke onzekerheden, beleidskeuzes en huidige reglementering op vlak van elektromagnetische velden en gezondheid. Daarnaast wordt de lezer wegwijs gemaakt in het 'labyrint' van bevoegde administraties. Verder geeft de brochure een antwoord op vaak gestelde vragen over het gebruik van 'stralende' apparaten zoals wifi, babyfoons of draadloze huistelefoons. Intussen is de derde editie hiervan uitgeput en wordt de vierde editie voorbereid. Bij elke herdruk wordt de tekst herzien en aangepast aan de laatste ontwikkelingen op vlak van wetenschap en beleid.

Naast deze brochure werd in 2010 ook de brochure "Mobiele telefoon en gezondheid" uitgebracht, die zich toespitst op de normen voor gsm-toestellen, wetenschappelijke feiten over 'gsm-straling' en gezondheid, en tips voor verstandig gebruik. Deze brochure werd in telecomwinkels en bibliotheken verspreid. Vanaf nu wordt deze brochure voorzien van een bijlage met extra informatie over de mededeling van het IARC.

Naar aanleiding van de mededeling van het IAKO heeft de FOD Volksgezondheid ook de informatie op haar website www.gezondheid.belgie.be geactualiseerd.

Goed om te weten

De classificatie 2B, 'mogelijk kankerverwekkend bij mensen', wordt toegekend aan omgevingsfactoren en stoffen die 'beperkte epidemiologische aanwijzingen' opleveren in verband met kanker. Volgens het IAKO horen koffie en de uitlaatgassen van auto's ook thuis in die groep. Bij 'beperkte aanwijzingen' is het nog mogelijk dat het gevonden verband slechts schijnbaar is, en dat toeval of een vertekening de resultaten kleurt. Het niveau van zekerheid wanneer iets is geklasseerd als 2B ('mogelijk kankerverwekkend bij mensen') is lager dan in het geval van de classificaties 1 ('kankerverwekkend') en 2A ('waarschijnlijk kankerverwekkend'). Wanneer men nog minder aanwijzingen heeft wordt een stof als 'niet te klasseren' (3) beschouwd. Ten slotte is er nog de classificatie 4, 'waarschijnlijk niet kankerverwekkend'.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel