Bouw klimt uit dal door felle concurrentie


Minder aannemers failliet

Utrecht, 20110704 -- Het aantal bouwbedrijven dat door de crisis het loodje legde is in de eerste helft van 2011 met 16 procent gedaald. Dat blijkt uit de cijfers die faillissementsdossier.nl vandaag heeft gepubliceerd. Het totale aantal faillissementen daalde ten opzichte van het eerste semester van vorig jaar met 5,5 procent tot 4882. In de maand juni was er zelfs een teruggang met een kleine 40 procent.

Zwakke broeders

De economische crisis kostte de afgelopen jaren veel aannemers en andere bouwbedrijven de kop. Mogelijk is het herstel in de eerste helft van dit jaar een rechtstreeks uitvloeisel van de felle concurrentie binnen de branche. “De zwakste broeders zijn inmiddels omgevallen, de overblijvers zijn sterk genoeg om deze dip te overleven,’’ stelt woordvoerder Pim Nusselder van Bouwend Nederland. Volgens hem speelt ook het weer een belangrijke rol. “In de eerste helft van 2010 hadden we een lange, strenge winter. Dit jaar was het een stuk zachter.” CBS-cijfers over het eerste kwartaal van 2011 staven deze bevinding; ten opzichte van de eerste drie maanden van vorig jaar steeg de productie in de bouw met 10 procent.

Beduidend minder verging het de horeca. In de eerste helft van dit jaar steeg het aantal restaurants, cafés en andere etablissementen dat bankroet ging met 23 procent tot 276. De daling van de consumentenbestedingen komt deze sector bepaald niet ten goede.

Herstel in juni

In de maand juni daalde het aantal bedrijven dat failliet ging bijna over de volle breedte. De bouw, financiële instellingen, groot- en detailhandelsbedrijven en de transportsector: overal was sprake van een afname van het aantal faillissementen ten opzichte van juni 2010 met ongeveer 40 procent. In mei nam het aantal faillissementen juist toe.

Regionaal gezien bracht Gelderland het er in de eerste zes maanden het beste vanaf. Het aantal bedrijven dat failliet ging binnen deze provincie daalde met bijna een kwart tot 481.

Over FaillissementDossier.nl

FaillissementsDossier.nl verstrekt informatie over faillissementen, surseances en schuldsaneringen op een toegankelijke manier. De dossiers en de openbare faillissementsverslagen zijn kosteloos in te zien en in het geheel te downloaden. Per onderneming is een dossier samengesteld met veel informatie over het failliete of in surseance verkerende bedrijf. Hierin worden onder meer vermeld de complete gegevens van de curator of bewindvoerder, handelsnamen, vestigingsadressen en informatie over de branche en activiteiten van het bedrijf.

FaillissementsDossier.nl