Ingezonden persbericht


Wietconferentie Tilburg 4 juli

Gezamenlijk initiatief van SP, PvdA, D66, Groen Links, Fractie Franken en VVD

Op 27 mei jl. heeft minister Opstelten zijn nieuwe beleid om o.a. drugsgerelateerde criminaliteit te bestrijden, gepresenteerd. Eén van de oplossingen die de minister aandraagt is de invoering van een "wietpas" waarmee coffeeshops besloten clubs worden en bezoekers ervan verplicht worden een - geregistreerd - lidmaatschap aan te gaan.

Aanleiding voor het organiseren van de de conferentie is de ongerustheid over de effecten van invoering van een "wietpas". Partijen zijn bang dat daarmee de handel in cannabis zich naar de straat verplaatst en oncontroleerbaar wordt. Zij achten het risico op vermenging van soft- en harddrugsverkoop en slechte - en gevaarlijke - kwaliteit van de aangeboden waar op straat, zeer groot.

Het voorgestelde nieuwe beleid voorziet niet in een oplossing voor het vraagstuk van de "achterdeur", namelijk verkoop van cannabis is toegestaan maar inkoop ervan niet. Overigens wordt het overgrote deel van de verbouwde cannabis naar het buitenland geëxporteerd. Juist deze situatie leidt tot criminaliteit. Criminaliteit waarvan m.n. Noord Brabant last ondervindt en waartoe ter bestrijding ervan inmiddels een Task Force is opgericht.

Tijdens de conferentie gaan verschillende sprekers uitgebreid in op tal van aspecten. Sprekers zijn Charles Dorpmans van Novadic - Kentron, Nicole Maalsté als wetenschapper verbonden aan de Universiteit van Tilburg en Ciska Joldersma, voormalig Tweede Kamer-lid namens het CDA en inwoonster van Tilburg, Hans van Duijn, ex-politieagent en Willem Vughs, voorzitter van vereniging De Achterdeur.

Programma:
10.45 uur

Aanvang conferentie in coffeeshop The Grasscompany, Spoorlaan 360 te Tilburg. Ondernemers geven informatie over de mogelijkheden van 100% toegangscontrole en over producten en functie van coffeeshops.

11.15 uur - 11.45 uur:
Op uitnodiging van Vereniging de Achterdeur kan voorafgaand aan de wietconferentie een bezoek worden gebracht aan coffeshop De Muze, Tuinstraat 43 Tilburg. Hier zal informatie worden gegeven over het product cannabis en de functie van coffeeshops.

12.00 uur
In de raadzaal van het stadhuis geven diverse experts vanuit verschillende invalshoeken inzicht in de voor- en nadelen van het huidige en het voorgestelde beleid. Er zal o.a. worden ingegaan op gezondheidsaspecten en risico's voor jongeren.

12.15 - 12.45 uur:

Charles Dorpmans, Novadic-Kentron: informatie over: verslaving, tegengaan van gebruik cannabis bij jongeren, effecten van het gebruik van cannabis versus alcohol, reactie op beleid Opstelten vanuit hun expertise; 12.45 - 13.15 uur:

Hans van Duijn, ex-politieagent: informatie met betrekking tot overlast rondom cannabisgebruik, coffeeshopbezoek, criminaliteit waar, waarom en hoeveel, reactie op beleid Opstelten; 13.15 - 13.45 uur:

Nicole Maalsté UvT: informatie over uitkomsten van jarenlang wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot drugs(beleid) afgezet tegen voorstellen van Opstelten, inclusief juridische aspecten; 13.45 - 14.15 uur:

Ciska Joldersma, oud Tweede Kamerlid CDA en inwoonster van Tilburg: informatie met betrekking tot argumenten voor een terughoudend/uitstervend coffeeshopbeleid, reactie op voorstellen beleid Opstelten afgezet tegen Tilburgse situatie; 14.15 - 14.45 uur:

Willem Vughs, voorzitter De Achterdeur: informatie over ontwikkelingen ten aanzien van cannabisgebruik en effecten van huidige beleid op betekenis van coffeeshops en verwachte ontwikkelingen als gevolg van beleid Opstelten. 15.00 uur Einde conferentie

De conferentie is voor iedereen gratis toegankelijk. Het staat de deelnemers vrij om deze bij te wonen vanaf 10.45 dan wel om aan te sluiten om 12.00 uur.