Gemeente Apeldoorn

Opbrengst bouwleges lager dan begroot

De opbrengst aan bouwleges valt in 2011 vermoedelijk 13% lager uit dan begroot. De begrote legesopbrengst van ¤ 4,6 miljoen gaat Apeldoorn dit jaar niet realiseren. Vooralsnog gaat de gemeente voor dit jaar uit van een opbrengst die ¤ 600.000,- lager ligt. Redenen hiervoor zijn het intrekken, versoberen en doorschuiven van bouwplannen, maar ook de terugloop van het aantal ingediende grote plannen. Ook voor 2012 wordt rekening gehouden met minder opbrengsten.

De lagere opbrengst aan bouwleges houdt overigens niet in dat er minder werk is voor de gemeente. Om de legestarieven laag te kunnen houden, heeft de gemeente gekozen voor een systematiek waarbij grotere bouwplannen relatief meer opleveren dan kleine. Er is nu geconstateerd dat de tegenvallers vooral in de grote bouwplannen zitten. Dat houdt in dat het aantal vergunningen nauwelijks afneemt, maar de inkomsten wel.

Schommelingen in de legesopbrengsten zijn onlosmakelijk verbonden met schommelingen in de bouwwereld. De reserve die de gemeente hanteert om die schommelingen op te vangen is echter al opgebruikt.

Op basis van de huidige ontwikkelingen verwacht de gemeente in 2012, bij handhaving van de huidige tariefstelling en een vergelijkbaar kostenniveau, eveneens een fors tekort van zo'n ¤ 1,5 miljoen. In juli wordt onderzocht of, en hoe verdere kostenreductie mogelijk is om kostendekkend te gaan werken.

Einde persbericht




Gemeente Apeldoorn