Unie van Waterschappen

Maandag, 4. Juli 2011

Waterschappen kopen voor 85% duurzaam in

Waterschappen hebben de ambitie duurzaam in te kopen en slagen daar goed in. Uit de Monitor Duurzaam Inkopen 2010 blijkt dat 85% van de inkopen voldoet aan de duurzaamheidscriteria van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Dit percentage ligt ruim boven de ambitie van 50% die voor 2010 was gesteld. Het uiteindelijke doel van de Unie van Waterschappen is om 100 % duurzaam in te kopen in 2015. De waterschappen geven jaarlijks meer dan 2 miljard euro uit aan inkopen en aanbestedingen.

Goed beleid op duurzaam inkopen

Met een goed beleid op duurzaam inkopen wil de Unie van Waterschappen leveranciers stimuleren duurzame producten en diensten te leveren en te produceren. Daarnaast geven de waterschappen het goede voorbeeld door als overheid duurzaam in te kopen.

Klimaatakkoord tussen UvW en Rijk

De ambities voor duurzaam inkopen zijn vastgelegd in het Klimaatakkoord tussen de Unie van Waterschappen en het Rijk. Hierin is de ambitie uitgesproken in 2010 50% duurzaam in te kopen en voor 2015 100%. De Unie van Waterschappen ondersteunt bij het realiseren van de gestelde ambities.

Financiële bijdrage van VROM

Voor deze ondersteuning hebben de waterschappen in en 2008 en 2009 een financiële bijdrage gekregen van VROM. Hiermee zijn verschillende activiteiten gehouden, zoals trainingen en symposia, publicaties op het gebied van duurzaam inkopen en ook is er gewerkt aan een beter draagvlak binnen de organisatie.

Duurzaamheidscriteria

Duurzaam inkopen staat volop in de schijnwerpers. Steeds meer organisaties houden in hun inkoopbeleid rekening met de bredere impact van hun inkopen. Duurzaam inkopen richt zich op een goede balans tussen mens, omgeving en economie. Eerder dit jaar is er in de Tweede Kamer commotie geweest over duurzaam inkopen. Het afvinken van lijstjes en een woud aan keurmerken zijn negatieve connotaties die hierbij vielen.

Duurzaamheidscriteria voor grote bouwprojecten

Op dit moment wordt intensief gewerkt aan het doorontwikkelen van duurzaamheidscriteria voor grote bouwprojecten. Hier zal gewerkt worden met doelvoorschriften en niet met het afvinken van lijstjes. Er zijn geen signalen vanuit de waterschappen dat duurzaam inkopen duurder is dan niet duurzaam inkopen.

De Monitor Duurzaam Inkopen 2010 is uitgevoerd door KPMG in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.