Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Persbericht 31-11 / Den Haag, 4 juli 2011

NMa wil fusie revalidatiecentra nader onderzoeken

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) wil de fusie van twee revalidatiecentra nader onderzoeken. Volgens de NMa kan de concentratie van Stichting Sophia Stichting en Stichting Revalidatiecentrum De Hoogstraat mogelijk de concurrentie belemmeren op de markten voor niet-klinische medisch-specialistische revalidatiezorg voor volwassenen en kinderen in het gebied Gouda en omgeving. De reeds sterke positie van Sophia op deze mogelijke markten wordt door de fusie met De Hoogstraat verder versterkt. Na de fusie zouden deze twee spelers op deze mogelijke markten een marktaandeel behalen van 70-80%.

Door het samengaan van de twee zorgaanbieders vervalt een belangrijke keuzemogelijkheid voor cliënten. De toezichthouder heeft besloten dat de voorgenomen fusie nader onderzoek vergt en dat voor het tot stand brengen van deze fusie een vergunning is vereist. Het nadere onderzoek zal zich dan met name richten op de precieze omvang van de geografische markt en de positie van partijen daarop. Indien de betrokken zorginstellingen een vergunningsaanvraag indienen, dient de NMa binnen 13 weken een beslissing te nemen of de concentratie wel of niet wordt toegestaan.

Revalidatiecentra leveren medisch-specialistische revalidatiezorg, gericht op herstel van de zelfstandigheid en/of de verbetering van mogelijkheden van cliënten met blijvend letsel of een functionele beperking. Klinische medisch-specialistische revalidatiezorg houdt in dat een cliënt minimaal 24 uur in de instelling verblijft. Bij niet-klinische medisch-specialistische revalidatiezorg is de cliënt minder dan 24 uur in de instelling aanwezig.

Fusietoetsing
De NMa beoordeelt bij fusies en overnames of de daadwerkelijke concurrentie significant wordt belemmerd, met name door het ontstaan of versterken van een economische machtspositie. Een dergelijke machtspositie kan nadelige gevolgen hebben voor de prijs, kwaliteit en diversiteit van het aanbod. Concurrentie is van belang, omdat organisaties hierdoor worden gestimuleerd om zich in te zetten voor meer en betere producten en diensten. Voor consumenten biedt concurrentie de nodige voordelen: concurrentie leidt in het algemeen tot meer keuzevrijheid, een hogere kwaliteit en lagere prijzen.

Sinds 2004 heeft de NMa bij het beoordelen van concentraties in de zorgsector ruim 120 besluiten genomen. Sinds 2004 zijn er 10 concentratiezaken geweest waarbij de beoogde fusiepartners zelfstandig de fusieplannen, mede gelet op de bezwaren van de NMa, niet hebben voortgezet. Daarnaast is in 22 zorgzaken besloten dat een voorgenomen fusie nader onderzocht moet worden en dat voor het tot stand brengen van deze fusie een vergunning is vereist.