Gemeente Alkmaar


Alkmaarse vrijwilligers in het zonnetje gezet

Afgelopen zondag werd op het Canadaplein de Alkmaarse Vrijwilligersdag georganiseerd door de Alkmaarse Vrijwilligerscentrale. Het doel was om de lokale initiatieven, organisaties, maar vooral de 17.500 vrijwilligers die Alkmaar telt extra in het zonnetje te zetten. Ook konden vrijwilligersorganisaties hun activiteiten promoten en vrijwilligers werven.

Voor alle onmisbare en betrokken vrijwilligers van de stad werd op het Canadaplein een feestelijk VIP-terras ingericht. Hier konden vrijwilligers genieten van een zomerse lunch.

Bijna een kwart van de Alkmaarders van 18 jaar en ouder verricht vrijwilligerswerk. Vrijwilligers zijn in verschillende sectoren actief: sport, zorg, cultuur, welzijnssector en religieuze organisaties. Anjo van de Ven (OPA), wethouder Welzijn: "Dankzij de inzet van al deze vrijwilligers is er in de stad zoveel mogelijk, denk aan Kaeskoppenstad. De vrijwilligers zijn erg belangrijk voor de Alkmaarse samenleving. Zij maken het verschil. Daarom organiseren wij graag gezamenlijk deze jaarlijks terugkerende feestelijke dag. Om alle vrijwilligers eens goed in het zonnetje te zetten. En onze waardering te uiten."

Vrijwilligerscentrale Alkmaar

De Vrijwilligerscentrale Alkmaar (VCA) ondersteunt veelbelovende initiatieven en projecten en initieert en stimuleert nieuwe ontwikkelingen. Ze brengt vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties samen. Elke vrijwilliger krijgt intensieve begeleiding van begin tot eind door verschillende fases van het vrijwilligerswerk. Deze werkwijze wordt ook ingezet voor sociale activeringstrajecten die in overleg met, onder andere, de gemeente Alkmaar en het UWV worden uitgevoerd. Groot onderdeel van de VCA zijn de maatschappelijke stages, waardoor leerlingen actief kennis maken met de samenleving en waardoor hun maatschappelijke betrokkenheid vergroot.

Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk

Dit jaar is uitgeroepen tot het Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk. In dit kader reikt zowel de gemeente Alkmaar de 'Meer dan Handen Awards' uit. In de week van 11 tot 18 september, worden de winnaars van de awards bekendgemaakt. Voor meer informatie: www.vrijwilligerscentralealkmaar.nl/nieuws




Gemeente Alkmaar