Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

9 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200900248/1-A/V6
datum van uitspraak: woensdag 6 juli 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Vreemdelingenkamer - Wet arbeid vreemdelingen
inhoudsindicatie:

(Boete vanwege werkzaamheden door Polen zonder werkvergunning) Uitspraak over de boete die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op grond van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) heeft opgelegd aan een Pools bedrijf. De minister heeft het bedrijf een boete van EUR 160.000 opgelegd nadat de Arbeidsinspectie had geconstateerd dat twintig Polen in 2005 en 2006 aan het werk waren als ophalers van huisvuil met vuilniswagens zonder dat ze beschikten over werkvergunningen. Het bedrijf is het niet eens met de boete en is hiertegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bedrijf vindt het in strijd met het Europees recht om een werkvergunning voor de Poolse werknemers te eisen. De Raad van State heeft in deze zaak in juli 2009 zogenoemde prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie in Luxemburg. De Raad van State wilde van het Hof duidelijkheid over de uitleg van enkele Europese bepalingen. Hij wilde weten of een werkvergunning geëist mag worden wanneer de 'dienstverrichting bestaat uit het ter beschikking stellen van arbeidskrachten'. Het Hof in Luxemburg heeft op 10 februari 2011 geantwoord op deze vragen, waardoor de Raad van State de behandeling van het hoger beroep van het Poolse bedrijf en daarmee andere samenhangende zaken vanaf dat moment weer kon voortzetten. De partijen hebben de gelegenheid gekregen om schriftelijk te reageren op de antwoorden van het Hof in Luxemburg. Op 19 april jl. vond de tweede rechtszitting in deze zaak plaats. Zie ook de zaken met nummer 200801014/1-A en 200805125/1 waarin de Raad van State eveneens op 6 juli 2011 uitspraak doet in een soortgelijk geschil over Poolse arbeiders.
2. 200905633/1/M3
datum van uitspraak: woensdag 6 juli 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Drenthe
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Europark, Heege West' van de gemeente Coevorden) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Drenthe van het bestemmingsplan 'Europark, Heege West' van de gemeente Coevorden. Het grensoverschrijdende bedrijventerrein Europark ligt ten zuidoosten van Coevorden op zowel Nederlands als Duits grondgebied. Het Europark is in totaal 350 hectare groot. Ongeveer 20 hectare daarvan is nog beschikbaar en de gemeenteraad heeft besloten daarvoor het nieuwe bestemmingsplan 'Europark, Heege West' vast te stellen. Het gebied wordt begrensd door de spoorlijn Coevorden - Emlichheim, de Euregioweg, de Rondweg S15 van Coevorden en de A. Mozer Allee (Duitse grens). De Stichting Burgerbelang Afvalverbrandingsinstallatie Coevorden is het er niet mee eens dat het uitgebreide onderzoek naar de milieugevolgen van het bestemmingsplan beperkt is gebleven tot dit deel van Europark. Volgens de stichting had het provinciebestuur onderzoek moeten laten doen naar de milieugevolgen van alle ontwikkelingen op het Europark. Verder vindt de stichting dat het provinciebestuur had moeten aangeven welke specifieke bedrijven zich op het bedrijventerrein mogen vestigen. Dat zou ten onrechte niet gebeurd zijn. Ook maakt de stichting zich zorgen over geluidsoverlast en over de gevolgen voor de luchtkwaliteit. Daarom is zij tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 30 mei jl. op zitting behandeld.
3. 200909107/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 6 juli 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Luchtvaart
inhoudsindicatie:

(Wijziging aanwijzingsbesluit vliegveld Teuge) Uitspraak over het besluit van de toenmalige ministers van Verkeer en Waterstaat en VROM om een eerder aanwijzingsbesluit voor vliegveld Teuge te wijzigen. Dit wijzigingsbesluit is genomen op grond van de Luchtvaartwet. In het wijzigingsbesluit is de geluidsruimte van het vliegveld verruimd. Het besluit maakt het mogelijk dat er 500 in plaats van 100 vliegtuigen per jaar starten en landen. Het aantal helikopterbewegingen neemt af van 1.500 naar 1.365 per jaar. Het Platform Vlieghinder Teuge en twee inwoners van Terwolde zijn tegen deze wijziging in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat onduidelijk is hoeveel mensen meer geluidshinder zullen ondervinden, omdat de routes van het vliegverkeer nog niet vast zouden liggen. Verder is volgens hen onzeker of het vliegveld nadelige gevolgen heeft voor de luchtkwaliteit en voor de nabijgelegen beschermde natuurgebieden 'Uiterwaarden IJssel' en 'Veluwe'. Ook weegt het economisch belang van het vliegveld niet op tegen de overlast voor de omwonenden, aldus de vereniging en de inwoners. Verder zouden verschillende onderzoeken, zoals die naar de groei van de zakelijke markt, niet goed zijn uitgevoerd. De Raad van State heeft de zaak op 26 mei jl. op zitting behandeld.
4. 201007200/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 6 juli 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Bos en Water' van de gemeente Vlist) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Vlist van het bestemmingsplan 'Bos en Water'. Het plan maakt de bouw mogelijk van 79 woningen aan de zuidrand van Haastrecht. Deze nieuwe woonwijk ligt tussen een bos en een bestaande woonwijk. In het plan zijn ook twee gebieden aangewezen als waterbergingsgebieden. Inwoners van de bestaande wijk vrezen voor wateroverlast in hun woonwijk, doordat de waterhuishouding niet goed geregeld zou zijn. Verder zijn zij bang dat hun huizen door de aanleg van de nieuwe woonwijk zullen verzakken en dat er daardoor schade zal ontstaan aan hun huizen. Ook voeren zij aan dat de smalle Bergvlietlaan niet geschikt is als toegangsweg voor de nieuwe wijk. Verder zijn zij bang voor parkeeroverlast en neemt het zonlicht in de woningen aan de Madelief af door de bouw van een appartementencomplex. Ten slotte zou de verkeersveiligheid verslechteren. Daarom zijn zij tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook de eigenaren van een perceel aan de Nachtegaalstraat zijn in beroep gekomen. Zij vinden dat de nieuwe woningen op een grotere afstand van hun perceel moeten worden gebouwd. Zij houden namelijk pony's en schapen op hun perceel en vrezen dat de nieuwe bewoners stankoverlast zullen ondervinden van de stal en de mestplaat. De Raad van State heeft de zaak op 5 april jl. op zitting behandeld.
5. 201009980/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 6 juli 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Tracé en wegverbreding
inhoudsindicatie:

(Tracébesluit A4 Delft-Schiedam) Uitspraak over de vaststelling door de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat (nu: Infrastructuur en Milieu) van het Tracébesluit A4 Delft-Schiedam. Het besluit maakt de aanleg mogelijk van een nieuwe snelweg tussen de bestaande A4 bij de aansluiting Delft-Zuid (Kruithuisweg) en het knooppunt Kethelplein bij Schiedam. Ook wordt een landtunnel aangelegd. Volgens de minister is de wegcapaciteit tussen Den Haag en Rotterdam te klein en staan er op de enige hoofdverbinding, de A13, dagelijks veel files. Met de aanleg van de nieuwe snelweg wordt een extra verbinding tussen beide steden mogelijk gemaakt. Tegen dit besluit zijn 23 organisaties en particulieren in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Onder hen onder meer de Milieufederatie Zuid-Holland samen met de Stichting StopRW19/A4 en de Vereniging Tegen Milieubederf, de Stichting A4 met Vaart en de Stichting Daadwerkelijk Nut A4. Zij zijn niet overtuigd van het nut en de noodzaak van de verlenging van de A4. Volgens hen zijn er goede alternatieven om de verkeersafwikkeling van de verbinding tussen Den Haag en Rotterdam te verbeteren. Verder zijn ze bang voor een verslechtering van de luchtkwaliteit en voor een toename van de geluid. Ten slotte wordt door veel bezwaarmakers gewezen op de nadelige effecten van de aanleg van de A4 op de natuur. Ook zijn er bezwaren ingediend met betrekking tot (tunnel)veiligheid, compensatie van natuurwaarden en het milieueffectrapport. De Raad van State heeft de zaak op 20 en 21 april op zitting behandeld.
6. 201010462/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 6 juli 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Luchtvaart
inhoudsindicatie:

(Wijziging aanwijzingsbesluit vliegveld Rotterdam The Hague Airport) Uitspraak over het besluit van de toenmalige ministers van Verkeer en Waterstaat en VROM om een eerder aanwijzingsbesluit voor vliegveld Rotterdam The Hague Airport te wijzigen. Dit wijzigingsbesluit is genomen op grond van de Luchtvaartwet. Vanwege een nieuwe berekeningsmethode voor het maximaal toegestane geluid, kan het vliegveld minder vluchten afwikkelen dan op grond van het eerdere aanwijzingsbesluit. Verder worden sinds januari 2005 regerings- en militaire vluchten via dit vliegveld afgewikkeld, omdat Marine Vliegkamp Valkenburg toen werd gesloten. Daarom zijn in het besluit de geluidsruimte en de openingstijden van het vliegveld aangepast. De Bewonersgroep Tegen Vliegtuigoverlast en een echtpaar dat in de buurt van het vliegveld woont, zijn het niet eens met dit wijzigingsbesluit. Zij vrezen meer geluidsoverlast. Ook bestaat er volgens hen geen aanleiding om de geluidsruimte te verruimen met het oog op de economische crisis en de daarmee gepaard gaande krimpende markt in de luchtvaartsector. Daarom zijn zij tegen het besluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 26 mei jl. op zitting behandeld.
7. 201010832/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 6 juli 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep - Schadevergoeding
inhoudsindicatie:

(Weigering schadevergoeding voor voetbalvereniging uit Helmond) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Helmond om schadevergoeding toe te kennen aan de vereniging R.K.V.V. Klein Arsenal uit Helmond. De voetbalvereniging had om schadevergoeding verzocht, omdat zij de sportaccommodatie aan de Montgomerystraat moest verlaten vanwege de bouw van de nieuwe stadswijk Suytkade op die plek. Het gemeentebestuur heeft het verzoek afgewezen, omdat de schade voor de vereniging niet is ontstaan door het bestemmingsplan uit 2005 dat de nieuwe stadswijk mogelijk maakt, maar door de opzegging van de huur in 2000. De vereniging is het niet eens met de gemeente en is tegen de weigering in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Den Bosch verklaarde in oktober 2010 een eerder beroep van de vereniging ongegrond. De Raad van State heeft de zaak op 26 mei jl. op zitting behandeld.
8. 201011136/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 6 juli 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep - Verordeningen
inhoudsindicatie:

(Weigering provincie Gelderland om borden van Piet Zoomers te plaatsen langs de provinciale weg) Uitspraak over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Gelderland om een ontheffing te verlenen van de provinciale wegenverordening aan modebedrijf Piet Zoomers. Piet Zoomers wil graag borden langs de N790 en N791 plaatsen die de weg wijzen naar zijn bedrijf. Het provinciebestuur heeft het verzoek afgewezen, omdat de borden volgens hem reclameborden zijn die de aandacht van de weggebruiker trekken. Dit gaat ten koste van de verkeersveiligheid, aldus het provinciebestuur. Piet Zoomers is het hier niet mee eens en is hiertegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Arnhem verklaarde in november 2010 een eerder beroep van hem ongegrond. De Raad van State heeft de zaak op 25 mei jl. op zitting behandeld.
9. 201011447/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 6 juli 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep - Bouwen
inhoudsindicatie:

(Verzoek om bouwvergunning hogere woonwagen in Den Haag) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Den Haag om een bouwvergunning te verlenen aan de bewoonster van een woonwagen aan het Isabellaland in Den Haag. Het gemeentebestuur heeft ook geweigerd een ontheffing van het bestemmingsplan te verlenen. De bewoonster wil graag een extra verdieping op haar woonwagen bouwen. Daarmee zou haar woonwagen bijna 7 meter hoog worden. Het gemeentebestuur wil daar niet aan meewerken. Het vindt 4,5 meter hoog genoeg voor woonwagens in de stad. Bovendien zou zo'n hoge woonwagen niet passen in de omgeving en voor overlast zorgen. Het bestemmingsplan staat een hoogte van 6 meter toe. De rechtbank in Den Haag heeft in oktober 2010 een eerder beroep van de bewoonster gegrond verklaard. Naar haar oordeel heeft een woonwagen van bijna 7 meter geen effect op de omliggende standplaatsen. De rechtbank heeft in haar uitspraak bepaald dat de bouwvergunning en de ontheffing alsnog zijn verleend. Het gemeentebestuur is het niet eens met deze uitspraak en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 26 mei jl. op zitting behandeld.

pagina: 1 rss feeds disclaimer links sitemap the council of state le conseil d'état der staatsrat