Gemeente Apeldoorn

4-7-2011

College ziet financieel en kwalitatief voordeel in overstap

Apeldoorn wil vanaf 2013 overstappen op Regiotaxi Gelderland

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om vanaf 1 januari 2013 over te stappen van de eigen lokale TaxiBUS-voorziening naar de provinciale Regiotaxi Gelderland. De verwachting is dat een overstap op de lange termijn financieel voordeel oplevert. De kwaliteit van de Regiotaxi Gelderland is van hetzelfde niveau als die van de TaxiBUS.

TaxiBUS en Regiotaxi Gelderland zijn vergelijkbare vervoersvoorzieningen voor mensen met een beperking en 65-plussers, die tegen een lager tarief gebruikmaken van dit deur-tot-deur vervoer. De gemeente Apeldoorn beschikt sinds 1996 over de TaxiBUS. Eind 2012 lopen zowel de contracten met de TaxiBUS als met de Regiotaxi Gelderland af.

Sinds 2007 heeft de provincie Gelderland als collectieve vervoersvoorziening de Regiotaxi Gelderland in de markt gezet. De provincie biedt deze voorziening aan aan gemeenten, waardoor zij kunnen profiteren van de grootschalige inkoop van vervoer. Door een provinciale compensatie kunnen de kosten per gemeente gedrukt worden. Gelderland is inmiddels gestart met de voorbereidingen van een nieuwe aanbesteding voor de Regiotaxi Gelderland. De provincie streeft vanaf 2013 naar één uniform deur-tot-deur vervoerssysteem in heel Gelderland en wil de gemeente Apeldoorn daarin graag opnemen.

"Eind 2012 loopt het contract tussen de gemeente Apeldoorn en de TaxiBUS af. Dit is daarom een goed moment om een overstap naar de Regiotaxi te overwegen", aldus wethouder Paul Blokhuis. "De provincie heeft een goed product, dat door de klanten erg positief wordt gewaardeerd. De provincie neemt ook de kosten van het vervoer van OV-reizigers en van 65-plussers zonder Wmo-pas voor haar rekening, als wij aanhaken bij Regiotaxi Gelderland. Tot nu toe betaalt Apeldoorn dat vervoer en dat gaat zwaar op onze begroting drukken. Op termijn zal Apeldoorn er naar verwachting dan ook financieel beter van worden, zonder dat de klant er last van heeft."

In september buigt de gemeenteraad zich over dit voorstel van burgemeester en wethouders. Als de raad instemt met het voorstel, neemt Apeldoorn deel aan de Europese aanbesteding van de Provincie Gelderland.

Einde persbericht